Míša řezy s tvarohem a zakysanou smetanou

Autor: Táňa
15/05/2023

Míša řezy s tvarohem a zakysanou smetanou jsou lehkou obměnou tradičních Míša řezů, přičemž zůstala zachována šťavnatost, vláčnost a skvělá chuť této oblíbené dobroty.

U nejrůznějších druhů řezů mám ráda spíše nižší korpus a více náplně. To se tady, myslím, povedlo. Korpus není ničím neobvyklý, pouze část polohrubé mouky nahrazuji špaldovou moukou, a to buď hladkou, či celozrnnou.

Klasické máslo v tvarohové náplni jsem nahradila a odlehčila zakysanou smetanou a smetanou ke šlehání.

Vršek jsem pak polila čokoládovou ganache. Na polevy mám nejraději hořkou čokoládu, dobrá je s obsahem kakaa kolem 55 %. Připadá mi dostatečně sladká a zároveň nepříliš hořká, zkrátka akorát.

Míša řezy nechte po upečení a naplnění rozležet přes noc. Chuť, vlhkost a kyprost řezů jsou pak zkrátka neodolatelné.

Míša řezy s tvarohem a zakysanou smetanou

MÍŠA ŘEZY S TVAROHEM A ZAKYSANOU SMETANOU

INGREDIENCE

TĚSTO:
3 vejce (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
20 g vanilkového třtinového cukru
20 g třtinového cukru
špetka soli
1 lžíce oleje (dávám slunečnicový)
50 g mouky (dávám ½ špaldové celozrnné mouky a ½ pšeničné polohrubé)
10 g kakaa
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů

NÁPLŇ:
250 g tvarohu (dávám polotučný ve vaničce)
1 (180 g) zakysaná smetana (15%)
100 ml smetany ke šlehání, tekuté (31%)
90 g moučkového třtinového cukru

POLEVA:
100 g čokolády (např. hořké čokolády s 52 % kakaa, nebo čokoládových pecek)
60 g smetany ke šlehání, tekuté

POSTUP

  1. Budete potřebovat obdélníkovou zapékací formu. Ta, ve které řezy obvykle peču já, je keramická a má rozměry 30×23 cm, ale můžete zvolit i jinou vhodnou formu podobné velikosti. Formu vymažte máslem a vysypejte moukou, nebo ji vyložte papírem na pečení.
  2. Na těsto nejprve ušlehejte dojemna žloutky s vanilkovým a třtinovým cukrem, špetkou soli a olejem. Přimíchejte směs mouky, kakaa a kypřícího prášku a nakonec zlehka vmíchejte sníh, který jste dopevna ušlehali z bílků. Těsto vlijte do připravené formy a rozetřete dorovna.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte cca 15 minut. Upečené těsto by mělo být na dotek pevné a zároveň pružné.
  4. Formu vyjměte z trouby a těsto nechte vychladnout.
  5. Mezitím si připravte náplň. Elektrickým šlehačem dobře prošlehejte tvaroh, zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání a cukr. Hotovou náplň rovnoměrně rozetřete na upečený korpus ve formě a dejte chladit do lednice.
  6. Na polevu vložte nalámanou čokoládu (nebo čokoládové pecky) spolu se smetanou do plecháčku či kastrůlku a nechte na nejmírnějším ohni prohřívat jen do té doby, než se čokoláda začne rozpouštět. Pak nádobu ihned odstavte z ohně a čokoládu se smetanou míchejte tak dlouho, až se spojí v hladkou polevu.
  7. Teplou polevu nalijte na vychlazenou náplň ve formě a zlehka ji rozetřete.
  8. Řezy nechte v lednici odležet, aby provlhly a chutě se správně spojily, nejlépe přes noc. Pak řezy nakrájejte na libovolně velké porce a podávejte.

Míša řezy s tvarohem a zakysanou smetanou

Míša řezy s tvarohem a zakysanou smetanou

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close