Brownies nemusím asi představovat. Je to dezert vcelku známý a rozšířený už i v našich končinách. Pochází z Ameriky, avšak se stoupající popularitou zdomácněl také v dalších koutech světa. Aby také ne! Vždyť jde o buchetku s obsahem čokolády nebo kakaa, která je často doplněná o další lákavé ingredience, například ořechy, tmavé nebo bílé čokoládové pecky atd. Takže věřím, že nad brownies zaplesá srdce nejednoho milovníka čokolády.
Brownies, které vám chci dnes představit, jsem nazvala brownies s maxi vrstvou ořechů a čokolády, a není tak těžké uhodnout, proč jsem tak učinila. Základní korpus z čokoládového těsta totiž zdobí neodolatelná směs vlašských a lískových oříšků, mandlí a hořké čokolády. A je to bomba :-)! Opravdu mám jenom slova chvály, protože tohle jsou chutě přesně podle mého gusta. A jelikož se tato ořechovo-čokoládová směs peče rovnou s těstem, ve výsledku utvoří lehce praženou, křupavou, sladkou krustičku. A ta je podle mě na celém dezertu úplně nejlepší a z běžných brownies dělá sváteční dezert.
Abych dostála svým snahám péci zdravěji, použila jsem do těsta špaldovou celozrnnou mouku místo bílé. Ale stejně dobře ji lze vyměnit i za pšeničnou celozrnnou mouku. Obě jsou výborné.
Značnou část chuti dodává brownies také nerafinovaný tmavý třtinový cukr s vysokým obsahem melasy. Má výrazné aroma s karamelovými tóny a k tomuto druhu čokoládového těsta se skvěle hodí. Nemusíte však mít obavy ho částečně nebo úplně nahradit světlým třtinovým cukrem. Kvalita chuti tím neutrpí, a kdo nemá rád intenzivní specifické aroma melasy, bude pro něj i z tohoto důvodu tato varianta přijatelnější.
Napadá mě, že pro změnu chutí a vzhledu není od věci dále experimentovat se složením horní vrstvy. Umím si představit, že kromě ořechů a hořké čokolády by byla výborná i bílá a mléčná čokoláda, rozinky nebo kandované ovoce. Nebo zkuste upečené brownies pocákat karamelovou polevou. A co při servírování přidat třeba kopeček zmrzliny nebo šlehačky? No, vše je možné, a záleží na vás, co máte rádi a co zatoužíte vyzkoušet.
Brownies s maxi vrstvou ořechů a čokolády. Vždyť vlastně sám název napovídá, jaká dobrota vás čeká. Co ještě víc dodat? Snad už jen, abyste se nebáli brownies vyzkoušet, a dobrou chuť.
BROWNIES S MAXI VRSTVOU OŘECHŮ A ČOKOLÁDY
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g, 1 tabulka čokolády = 100 g)
110 g (necelá ½ kostky) másla
70 g (⅔ tabulky) hořké čokolády (alespoň 50 % kakaa)
60 g (⅓ hrnku) tmavého třtinového cukru (dark muscovado)
2 vejce
1 lžička vanilky (např. extraktu nebo pasty)
špetka soli
110 g (¾ hrnku) špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
100 g (¾ hrnku) ořechů (směs vlašských ořechů, lískových oříšků a mandlí), natlučených nahrubo
100 g (½ hrnku) hořkých čokoládových pecek nebo hořké čokolády pokrájené nadrobno
POSTUP
- Připravte si čtvercovou formu o rozměrech 20×20 cm a vyložte ji papírem na pečení, nebo ji vymazejte máslem a vysypejte moukou.
- Do kastrůlku dejte máslo, nalámejte čokoládu a přisypejte cukr. Kastrůlek postavte na velmi mírný oheň a za stálého míchání nechte rozpustit máslo i čokoládu. Pak kastrůlek ihned odstavte z ohně, ale dále míchejte, dokud se nerozpustí cukr a všechny ingredience nejsou dobře spojené. Poté nechte směs za občasného promíchání zchladnout, než ji dále použijete.
- Ve větší míse zatím prošlehejte vejce s vanilkou a solí. Když je čokoládová směs vychladlá nebo jen mírně teplá, přilijte ji k vajíčku a dobře prošlehejte. Nakonec vmíchejte mouku s kypřícím práškem.
- Hotové těsto nalijte do připravené formy a rozetřete dorovna. Pak celý povrch posypejte ořechy a čokoládovými peckami, a mírně je do těsta přitlačte.
- Troubu předehřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte zhruba 25-30 minut nebo dokud nezačnou okraje těsta více hnědnout a odlepovat se od formy.
- Upečené brownies vyjměte z trouby a nechte je vychladnout ve formě. Pak je nakrájejte na kostky nebo jiné tvary a podávejte. Uchované na chladném místě vydrží několik dnů.