Mrkvové cupcakes s tvarohovým krémem

Autor: Táňa
23/03/2016

Mrkcupcaktvar1

Tak nějak mám mrkvové dezerty spojené s jarem. Výjimkou není ani dnešní dezert, který se navíc skvěle hodí i k blížícím se Velikonocům. Pojďme si upéct mrkvové cupcakes s tvarohovým krémem.

Kdo mrkvové dezerty příliš nezná, mohl by si pomyslet, co že to tam ta mrkev vlastně dělá. Ale musím vás ujistit, že právě strouhaná mrkev dodává těmto cupcakes úžasnou svěžest, vláčnost i chuť. Je to podobné jako u některých moučníků s jablky nebo třeba s cuketou. Téměř nepoznáte, že v nich jsou, ale výsledek je fantastický.

Příprava vůbec není náročná. V podstatě se všechny ingredience na těsto jen promíchají, nalejou do formy a upečou. Podobně jako u klasických muffinů. Kromě zmíněné mrkve těsto obsahuje další dobré a zdravé přísady, olivový olej, celozrnnou mouku, ořechy a rozinky. Prostě samá příroda :-). Vůni dodává skořice a vanilka.

Ani krém není příliš těžký. Má máslový základ, který je ale odlehčený tvarohem, není přeslazený, a díky citrónové šťávě a kůře má svěží nakyslou chuť a citrusové aroma. S mrkvovým korpusem tvoří příjemnou a moc dobrou kombinaci.

A ještě jedna skvělá zpráva. Recept je hrnkový, takže se obejdete bez váhy a vše je docela rychle hotovo.

Mrkvové cupcakes jsou výborným svěžím dezertem, k jaru jako dělaným. Nebojte se mrkve a cupcakes vyzkoušejte. Zjistíte, že nemají chybu :-).

Mrkcupcaktvar2

MRKVOVÉ CUPCAKES S TVAROHOVÝM KRÉMEM

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 vanička tvarohu = 250 g, 1 kostka másla = 250 g)

Těsto:
½ hrnku světlého třtinového cukru
2 vejce
špetka soli
1 lžička vanilky (např. extraktu nebo vanilkového třtinového cukru)
1 lžička mleté skořice
½ hrnku olivového oleje
1 hrnek celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
½ sáčku kypřícího prášku bez fosfátů
½ hrnku vlašských ořechů, natlučených nahrubo
hrst rozinek
1 a ½ hrnku jemně nastrouhané mrkve (2 středně velké mrkve)

Krém:
80 g másla (⅓ kostky), pokojové teploty
⅓ hrnku světlého třtinového cukru, namletého na moučku
250 g tvarohu, nejlépe polotučného (1 vanička)
šťáva a kůra z ⅓ citrónu, nejlépe chemicky neošetřeného

POSTUP

  1. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky, nebo jednotlivé důlky vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Připravte si těsto. Ve větší míse ušlehejte dojemna cukr s vejci. Přidejte sůl, vanilku, skořici a olivový olej a znovu prošlehejte. Poté vmíchejte mouku s kypřícím práškem a nakonec zlehka zapracujte ořechy, rozinky a mrkev. Hotovým těstem naplňte jednotlivé důlky ve formě do výšky zhruba dvou třetin.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte asi 20-25 minut nebo dokud nezačnou cupcakes při okrajích lehce hnědnout a na dotek jsou pevné. Pokud do nich zapíchnete dřevěnou špejli, upečené těsto se na ni nemá lepit.
  4. Upečené cupcakes vyklopte z formy a nechte vychladnout na kovové mřížce.
  5. Mezitím si připravte krém. Máslo s cukrem vyšlehejte dojemna, a pak do něj přišlehejte tvaroh a citrónovou šťávu a kůru. Pokud se vám krém bude zdát trošku řídký, nechte ho čtvrt hodinky odležet v lednici, aby zatuhl.
  6. Pak krém dejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a naneste ho na povrch vychladlých cupcakes. Dozdobte dle libosti, např. cukrovým máčkem, oříšky, čokoládou atd.
  7. Cupcakes můžete podávat ihned, ale ještě lepší jsou uleželé přes noc. Uchované na chladném místě vydrží až 3 dny.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte asi 9 středně velkých cupcakes.

Mrkcupcaktvar3

Mrkcupcaktvar4

Mrkcupcaktvar5

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close