Jakmile začne sezóna letního ovoce, jsem nadšená. Dá se připravit tolik výborných dezertů na mnoho způsobů. Nejdříve rebarbora, pak jahody, borůvky, meruňky a mohla bych tu jmenovat dál a dál. A dnes tedy rebarbora. Přesněji řečeno rebarborový mřížkový koláč.
Velmi ráda peču koláče a stejně ráda pracuji s křehkým koláčovým těstem. Myslím, že je jen málo lidí, kterým by toto těsto nechutnalo. Navíc se s ním dají vykouzlit opravdu výborné dezerty s vynikajícími náplněmi. Já jsem pro jeho výrobu zvolila svou oblíbenou špaldovou celozrnnou mouku. Kdo by se teď chtěl nechat odradit tím, že koláč je stoprocentně celozrnný, tomu můžu slíbit, že koláč se bude stejně dobře dělat i z bílé mouky nebo z její kombinace s celozrnnou. Zkrátka jak má kdo rád.
Koláč není přeslazený. Do těsta přijde jen jedna lžíce medu (případně cukru). O zbytek sladkosti se postará třtinový cukr v náplni. Ta je díky rebarboře mírně nakyslá, což je ve spojení s chuťově jemným těstem příjemné. Výraznější aroma náplni kromě rebarbory dodává koření. Skořice, muškátový oříšek a vanilka. A nezapomeňte do těsta i do náplně přidat také špetku soli pro vyváženost chutí.
Čas rebarbory je tu, tak si s radostí dopřejte rebarborový mřížkový koláč. Vláčný se šťavnatou náplní, který, když se hezky rozleží, se rozplývá na jazyku.
A kdyby vás lákaly i jiné recepty s rebarborou, zde je malá inspirace: Rebarborový koláč s drobenkou, Rebarborové muffiny se skořicovou posypkou nebo Mandlové řezy s rebarborou.
REBARBOROVÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
Těsto:
250 g celozrnné špaldové mouky (nebo směsi celozrnné a bílé podle chuti)
1 lžíce medu nebo světlého třtinového cukru
¼ lžičky soli
150 g másla, studeného, nakrájeného na kousky
6-7 lžic studené vody
Náplň:
350 g rebarbory
120 g světlého třtinového cukru (např. demerara)
30 g celozrnné špaldové mouky (nebo směsi celozrnné a bílé podle chuti)
¼ lžičky mleté skořice
špetka muškátového oříšku nebo květu (nemusí být)
špetka soli
1 lžička vanilky (extraktu, pasty apod.)
3 vejce
POSTUP
- Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 24 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
- Nejprve si připravte těsto. Ve větší míse smíchejte mouku, med (nebo cukr) a sůl, přidejte kousky studeného másla a vodu. Vše krátce propracujte, aby vzniklo jemné hladké těsto, ale máslo se příliš nerozehřálo. Z těsta udělejte kouli a nechte ho alespoň půl hodiny odpočívat v lednici.
- Rebarboru oloupejte (nožem sloupněte svrchní vlákna), opláchněte a nakrájejte na cca 1 cm velké kousky. Vložte je do kastrůlku, zalijte vodou, aby byly zcela ponořené, a dejte krátce povařit (od momentu, kdy voda začne vřít, postačí zhruba 1-2 minuty). Poté rebarboru sceďte a nechte v sítku odstát a odkapat.
- Mezitím si udělejte náplň. Ve velké míse promíchejte cukr, mouku, skořici, muškátový oříšek a sůl. V jiné misce rozšlehejte všechna vejce s vanilkou a vlijte je do moučné směsi. Dobře prošlehejte, až se vše hezky spojí (já si to pro ulehčení práce nechávám šlehat v robotu) a nakonec lehce vmíchejte odkapanou rebarboru.
- Odleželé těsto rozdělte na dva stejné díly. Jeden díl vyválejte na pomoučeném válu na kolo o něco větší, než je průměr připravené koláčové formy. Těsto přeneste pomocí válečku do formy a vyložte jím její dno i boky. Okraje těsta podle potřeby ořízněte. Pak do těstového korpusu vlijte rebarborovou náplň a rovnoměrně uhlaďte.
- Druhý díl těsta vyválejte stejným způsobem jako ten první, a pak ho ostrým nožem nebo rádýlkem nakrájejte na zhruba 14-18 proužků. Záleží, jak široké je chcete mít. Pak z nich vytvořte na koláči mřížku. (Je více způsobů, jak mřížku z těsta vytvořit, ale nejjednodušší je ten, kdy polovinu proužků rozložíte v pravidelných odstupech ve stejném směru přes rebarborovou náplň, a poté stejným způsobem rozložíte druhou polovinu proužků tak, aby byly v pravém úhlu k těm prvním. Nakonec přesahující okraje těsta zarovnejte a konce pásků přimáčkněte, aby se během pečení neodchlipovaly.)
- Troubu předehřejte na 180 ºC a pečte 50-60 minut, dokud koláč není na povrchu hezky zlatavý.
- Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte ho ve formě vychladnout, aby náplň měla čas ztuhnout a koláč se při krájení nerozpadal.
- Koláč je výborný jak čerstvý, kdy je těsto spíše křehké a křupavé, tak i rozleželý do druhého dne, kdy těsto natáhne vlhkost a krásně se zjemní.