Receptů na drobenkové řezy a koláče je všude spousta a i já jich mám vyzkoušených více. O jeden z nich, ke kterému se čas od času vracím, se dnes podělím. Jsou to drobenkové řezy s tvarohem a ovocem.
Na dezertech, v nichž je drobenka jak těstem vespod, tak posypkou navrch, se mi líbí rychlost a nenáročnost přípravy. Drobenku nasypete do formy, nalijete tvarohovou náplň, na ni ovoce, nasypete zbytek drobenky a je hotovo.
Jaké ovoce do řezů zvolíte je jen na vás, hodí se opravdu téměř jakékoliv. A zvlášť teď v létě je hodně na výběr. Jahody, borůvky, meruňky, rybíz, maliny, zkrátka dle chuti.
Řezy můžete mlsat hned po upečení, ale ještě víc jim prospěje, když je necháte trošku rozležet, aby se vrstvy a chutě hezky propojily. Získáte svěží letní dezert.
Hezké léto!
DROBENKOVÉ ŘEZY S TVAROHEM A OVOCEM
INGREDIENCE
(1 lžička = 5 ml, 1 vanička tvarohu = 250 g)
Drobenka:
250 g mouky (dávám nejčastěji polovinu špaldové celozrnné a polovinu pšeničné polohrubé)
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
špetka soli
70 g světlého třtinového cukru (sladíte-li více, můžete dát až 100 g)
100 g másla, studeného, pokrájeného na kousky
1 vejce
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu (dávám polotučný z vaničky)
100 ml mléka
20 g vanilkového třtinového cukru
60 g světlého třtinového cukru
1 vejce
strouhaná kůra z ¼ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného), já ji dávám vždy, ale být tam nemusí
+ ovoce – jahody, rebarbora, borůvky, meruňky, rybíz apod., očištěné, odstopkované, vypeckované, na menší kousky
(do řezů, které vidíte na fotografiích, jsem použila 300 g rebarbory, oloupané a nakrájené na 1 cm široké kousky)
POSTUP
- Budete potřebovat zapékací formu o rozměrech 30×23 cm, nebo jinou vhodnou formu podobné velikosti. Vymažte ji máslem a vysypejte moukou, nebo ji vyložte papírem na pečení.
- Na drobenku dejte do větší mísy mouku, kypřící prášek, sůl, cukr, máslo a vejce, a vše mezi prsty promněte v jemnou žmolenku. Já si pomáhám robotem, ve kterém nechám vše krátce promíchat.
- V jiné nádobě si přichystejte tvarohovou náplň prošleháním všech uvedených ingrediencí.
- Do připravené formy nasypejte ⅔ drobenky a lehce ji přimáčkněte. Na drobenku nalijte tvarohovou náplň a na tu pak rozprostřete vybraný druh ovoce (je-li ovoce kyselejší, můžete ho ještě trochu posypat třtinovým cukrem). Nakonec povrch rovnoměrně zasypejte zbylou ⅓ drobenky.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu a pečte cca 40-45 minut, dokud drobenka nebude mít pěkně nazlátlou barvu.
- Upečené řezy vyjměte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Řezy můžete krájet a servírovat ihned, ale ještě lepší jsou uleželé přes noc. Na chladném místě vydrží až 3 dny.