Bakewell Slices (Bakewellské řezy)

Autor: Táňa
22/09/2016

Jako každá maminka na světě, i ta moje vaří a peče nejlíp. A dělá i ty nejlepší meruňkové džemy. A díky fantastické loňské sezóně, kdy se hojně urodilo, máme zajištěné zásoby džemu, kompotů a sušených meruněk na dlooouho dopředu. A takové domácí dobroty jsou prostě nej.

A po tomto úvodu je jasné, že dnes půjde o recept s použitím meruněk, přesněji řečeno s použitím meruňkového džemu. Pojďte si se mnou upéci Bakewell Slices (Bakewellské řezy). Na mém blogu tento recept není až tak velkou novinkou, protože jeden podobný už tady mám, a to Bakewell Tart (Bakewellský koláč). Koláč, který vznikl v anglickém městečku Bakewell v hrabství Derbyshire, a který je proslulý svou výbornou mandlovou náplní zvanou frangipane v kombinaci s lahodným džemem.

Bakewell Slices se svým složením i chutí liší od Bakewell Tart v podstatě jen lehce v poměrech ingrediencí a ve výsledném tvaru. Jinak jsou oba dezerty opravdu skvělé a musím říct, že patří jednoznačně k mým oblíbeným. Mám totiž moc ráda mandle a mandlovou náplň frangipane, která mi svou chutí trochu připomíná marcipán. Konečnou chuť dezertu můžete také pokaždé trochu pozměnit jiným výběrem džemu, kterým se potírá korpus z křehkého těsta. Tradiční je malinový nebo právě meruňkový džem, ale nemusíte se bránit ani jiným variacím.

Více o tomto dezertu se můžete dočíst také u mého příspěvku a receptu na Bakewell Tart (Bakewellský koláč). Ale už teď doufám, že si oblíbíte alespoň jednu jeho podobu právě tak jako já.

Bakewell Slices (Bakewellské řezy)

BAKEWELL SLICES (BAKEWELLSKÉ ŘEZY)

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

TĚSTO:
150 g celozrnné špaldové mouky
80 g másla, studeného, pokrájeného na kousky
špetka soli
2-3 lžíce vody, studené

+ 200 g (cca ¾ hrnku) meruňkového džemu na potření korpusu
+ 50 g plátkovaných mandlí na posypání

FRANGIPANE:
110 g másla, pokojové teploty
80 g světlého třtinového cukru (používám demerara)
3 vejce
1 lžička vanilky (extraktu, pasty apod.)
1 lžička strouhané citrónové kůry
1 lžička citrónové šťávy
180 g mandlí, oloupaných a umletých najemno
30 g celozrnné špaldové mouky

POSTUP

  1. Připravte si čtvercovou formu o rozměrech 20×20 cm, nebo jinou vhodnou formu podobné velikosti. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
  2. Do mísy dejte mouku, máslo, sůl a vodu a vypracujte hladké pružné těsto. Nehněťte ho dlouho, ať máslo příliš nezměkne. Hotové těsto uložte alespoň na půl hodiny do lednice (můžete i přes noc).
  3. Připravte si frangipane. Rozšlehejte máslo s cukrem dohladka. Přidejte všechna vejce, vanilku, citrónovou kůru a šťávu a znovu dobře prošlehejte. Nakonec přisypejte mandle s moukou a vyšlehejte jemnou náplň.
  4. Uleželé těsto vyválejte na pomoučeném vále nebo mezi dvěma mikroténovými fóliemi na plát o něco větší, než je připravená forma. Pak jím vyložte její dno i boky a okraje hezky zarovnejte. Těsto vidličkou několikrát propíchejte, aby při pečení mohla unikat pára.
  5. Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte formu s těstem a nechte péci 10 minut. Pak formu vyndejte a postavte na chladicí mřížku. Teplotu trouby snižte na 180 °C.
  6. V misce prošlehejte džem, aby nebyl příliš tuhý, a rozetřete ho rovnoměrně na předpečené těsto. Na džem poté rozetřete připravenou mandlovou náplň a urovnejte. Nakonec celý povrch posypejte plátky mandlí.
  7. Formu vložte zpět do trouby, nyní vyhřáté na 180 °C, a pečte asi 30-35 minut, nebo dokud okraje těsta nezezlátnou a náplň je viditelně i na omak pevná.
  8. Upečené řezy vyjměte z trouby a nechte je ve formě. Krájejte je, až když trochu zchladnou. Výborné jsou jak samotné, tak například i s kopečkem zmrzliny či šlehačky.

Bakewell Slices (Bakewellské řezy)

Bakewell Slices (Bakewellské řezy)

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like 0
Close
Close