„Mamí! Můžeme upéct muffiny? V jedné pohádce je taky pekli.“
„Jaké?“
„Čokoládové! A víš co? Ozdobíme je lentilkami. Já ti pomůžu.“
A tak jsme spolu upekli čokoládové muffiny se skořicí. A lentilkami navrch. A opravdu mi pomohl. Hlavně od těch lentilek. 🙂
E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.
ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY SE SKOŘICÍ
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
220 g mouky (dávám polovinu špaldové celozrnné a polovinu pšeničné polohrubé)
30 g kakaového prášku
160 g světlého třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
1 kypřící prášek bez fosfátů
¼-½ lžičky mleté skořice (dávám ¼ lžičky jen pro vůni, ale pro intenzivnější chuť můžete dát ½ lžičky)
špetka soli
strouhaná kůra z ¼ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
180 g zakysané smetany
100 ml mléka (dávám polotučné)
80 g másla, rozpuštěného a trochu zchladlého
2 vejce
100 g mléčných čokoládových pecek nebo mléčné čokolády nasekané na malé kousky
+ na ozdobu lentilky, kousky čokolády, oříšky, semínka apod.
POSTUP
- Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky na pečení.
- Ve větší míse promíchejte sypké ingredience, tedy mouku, kakaový prášek, cukry, kypřící prášek, skořici, sůl a citrónovou kůru.
- V jiné nádobě prošlehejte mokré přísady, tedy smetanu, mléko, máslo a vejce, a vlijte je do moučné směsi. Vše promíchejte, jen aby se ingredience propojily, ale příliš nepřešlehaly. Nakonec zlehka vmíchejte čokoládu.
- Těsto rozdělte do všech dvanácti košíčků ve formě a povrch každého muffinu dozdobte lentilkami, nebo jiným posypem dle libosti.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte cca 25 minut nebo dokud nejsou muffiny na omak pevné a pružné.
- Upečené muffiny vyjměte z trouby, nechte asi 5 minut odstát ve formě, pak je vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 12 muffinů.