Cornbread (Kukuřičný chléb)

Autor: Táňa
26/06/2018

Cornbread neboli kukuřičný chléb je vcelku běžnou součástí americké kuchyně, zejména na jihu. Dokud k nám do rodiny nepřišel můj anglický švagr, který část mládí trávil v Americe, upéct takový cornbread mě nikdy nenapadlo. Tak nějak nebyl důvod. Ale protože jsem hodná a obětavá švagrová, a navíc mě nenechala v klidu ani má přirozená pekařská zvědavost spolu s chutí vyzkoušet něco nového, nezůstala jsem chladná ke švagrovu přání, abych mu jeho oblíbený cornbread upekla.

Od té doby nezůstalo jen u jednoho pokusu. Nyní peču cornbread téměř vždy, když k nám švagr zavítá. Dělat někomu radost, mi totiž také dělá ohromnou radost, zvlášť když se to týká pečení. Myslím, že jsem teď oblíbená švagrová. Pokaždé si vysloužím uznání, že přesně takhle chutná ten cornbread, který si pamatuje z domova v Americe. Co víc si v tomto ohledu můžu přát.

Tradičně se na pečení kukuřičného chleba používá iron-skillet, tedy železná pánev. Na ní se nechá v rozpálené troubě rozpustit tuk, který se rozlije (rozetřete) po celém dnu i bocích, pak se ihned vlije těsto a pánev se vrátí do trouby. Tímto krokem vznikne v pánvi přesně to prostředí, které potřebujete, aby se v troubě utvořily pěkně zlaté a křupavé okraje chleba. V českých poměrech nebude vadit, když si místo železné pánve vezmete na pomoc jinou, nejlépe kulatou zapékací formu, například dortovou.

Cornbread můžete servírovat teplý s máslem a džemem jako brunch čili pozdní snídani nebo dopolední svačinu. Ale asi nejčastěji se přikusuje jako příloha k hlavnímu jídlu, například k masu. Jeho lehká nasládlost tomu nijak nevadí, jde jen o zvyk. No, a pokud byste si ho chtěli dát jen tak jako dezertík, i to je samozřejmě možné.

Vyzkoušejte něco nového, cornbread je dobrá příležitost. Dobrou chuť!

Cornbread

 

CORNBREAD (KUKUŘIČNÝ CHLÉB)

INGREDIENCE

(1 hrnek = 240 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

1 hrnek špaldové hladké mouky
¾ hrnku kukuřičné mouky (krupice)
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
2 lžíce cukru (používám světlý třtinový demerara)
¾ lžičky soli
¼ hrnku rostlinného oleje (nebo rozpuštěného zchladlého másla)
1 hrnek mléka (používám plnotučné)
2 vejce
+ cca 1 lžíce másla (pevného, nerozpuštěného) do formy

POSTUP

  1. Připravte si kulatou zapékací formu o průměru 23 cm, nejlépe železnou pánev vhodnou do trouby. Vystačíte si však i například s klasickou dortovou formou. Do formy dejte hrudku másla a prozatím ponechte stranou.
  2. V míse promíchejte špaldovou mouku, kukuřičnou mouku, kypřící prášek, cukr a sůl.
  3. V jiné nádobě prošlehejte olej, mléko a obě vejce.
  4. Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte do ní formu s máslem a nechte uvnitř cca 3 minuty, dokud se máslo nerozpustí a forma nerozpálí.
  5. Mezitím vlijte vaječnou směs do suchých ingrediencí a krátce prošlehejte. Stačí jen tolik, aby se obě hmoty spojily v těsto, ale nepřešlehejte je.
  6. Nahřátou formu vyndejte z trouby a rozpuštěné máslo v ní rozetřete mašlovačkou po celém dnu i bocích. Pak do formy vlijte připravené těsto, rozetřete dorovna a formu vložte zpět do rozpálené trouby. Pečte cca 20-25 minut nebo dokud těsto není pěkně nazlátlé a nelepí se na špejli.
  7. Po upečení nechte chléb vychladnout ve formě. Chléb servírujte nakrájený na tenké výseče, nejlépe s máslem, případně i džemem, nebo jen tak samotný přikusujte k hlavnímu jídlu, masu, omáčce apod.

Cornbread

Cornbread

 

 

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close