Dýňové pyré

Autor: Táňa
10/09/2015

Sezóna dýní a tedy i dýňových dezertů je tady. Někdo se zaraduje, jiného to ponechá chladným. Každopádně dezerty z dýně stojí za to alespoň vyzkoušet. Já osobně si na nich obvykle docela smlsnu, připadají mi chuťově zajímavé a neotřelé.

A protože sem v blízké době vložím několik receptů, jejichž základem je dýňové pyré, není od věci si ukázat jeho přípravu. Vždyť jaké jiné může být lepší než to domácí.

Pojďme si ho tedy nyní udělat. Možná budete překvapeni, jak snadné to je.

Dynpyre2

DÝŇOVÉ PYRÉ

INGREDIENCE

1 menší dýně, např. Hokkaidó (já pro tento recept použila dýni Hokkaidó o váze 1100 g)

POSTUP

  1. Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení.
  2. Dýni opláchněte, nožem překrojte na poloviny a odstraňte semena a vlákna. Pak obě poloviny položte na připravený plech řezem dolů.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s dýní a pečte zhruba 1 hodinu. Upečená dýně by měla být nahnědlá, lehce svraštělá, s měkkou slupkou, kterou lze snadno prokrojit nožem.
  4. Upečenou dýni vyjměte z trouby a nechte ji na plechu 10 minut zchladnout. Pak z obou částí ještě teplé dýně lžící vydlabejte dužinu, což nyní půjde velmi lehce. Tenkou zbylou slupku vyhoďte. Vydlabanou dužinu pak ponorným mixérem nebo například v blenderu mixujte tak dlouho, dokud nevznikne jemné a hladké pyré.
  5. Takto je dýňové pyré hotové a připravené pro další použití. Dále s ním pracujte podle receptu na konkrétní dezert. Pokud pyré nespotřebujete ihned, můžete ho bez újmy skladovat v lednici několik dní.

Z 1 malé dýně o váze 1100 g jsem připravila 2 hrnky (cca 450 g) čistého pyré.

Dynpyre3

Dynpyre4

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close