Francouzský jablkový koláč

Autor: Táňa
25/10/2016

Jablečné dezerty nikdy nezklamou. Jsou výborné snad na všechny způsoby. Před rokem jsem poprvé vyzkoušela francouzský jablkový koláč a naprosto mě nadchnul.

Kromě jablek je totiž jeho důležitou součástí frangipane, výborná šťavnatá mandlová náplň, které nikdy neodolám. A k jablkům podobně jako i k jiným druhům ovoce se náramně hodí.

Příprava není nikterak náročná a koláč je přitom ve výsledku moc hezký na pohled a ještě skvěle chutná.

Základ tvoří klasické koláčové celozrnné těsto, které nemusíte sladit. Dostatečně sladkou chuť zajistí frangipane a také třtinový cukr, kterým se nakonec posypou plátky jablíček na vršku koláče.

Podzim je v plném proudu, jablíčka všude kolem nás, pojďme si upéct francouzský jablkový koláč. Je to delikatesa.

TIP! Pokud i Vám zachutnala frangipane, vyzkoušejte také další z mých receptů s jejím použitím:
Bakewell Tart (Bakewellský koláč)
Bakewell Slices (Bakewellské řezy)

Francouzský jablkový koláč

FRANCOUZSKÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml))

Těsto:
170 g celozrnné špaldové mouky
100 g másla, studeného, pokrájeného na kousky
špetka soli
3 lžíce vody, studené

4 jablka, oloupaná, vyjádřená, nakrájená na tenké plátky
1-2 lžíce světlého třtinového cukru na posypání

Frangipane:
150 g másla, pokojové teploty
100 g světlého třtinového cukru (demerara)
2 vejce
1 lžička vanilky (extrakt, vanilkový cukr atd.)
200 g mandlové mouky (mandlí namletých najemno)
20 g celozrnné špaldové mouky

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou nebo jinou kulatou formu o průměru 26 cm. Nemusí se vymazávat.
  2. Do mísy dejte mouku, máslo, sůl a vodu a vypracujte hladké pružné těsto. Pak ho uložte alespoň na půl hodiny do lednice.
  3. Mezitím si udělejte frangipane. Vyšlehejte máslo s cukrem dojemna. Přidejte obě vejce a vanilku a znovu dobře prošlehejte. Nakonec přisypejte mandle s moukou a vyšlehejte náplň dohladka.
  4. Vezměte uleželé těsto a na vále posypaném moukou z něj vyválejte kulatý plát o něco větší, než je připravená forma, a vyložte jím její dno i boky. Okraje těsta zarovnejte tak, aby nepřesahovaly přes hranu formy.
  5. Na těsto rozetřete připravenou frangipane a povrch uhlaďte. Pak na frangipane ozdobně kolem dokola pokládejte plátky jablek, až je celý koláč pokrytý.
  6. Troubu předehřejte na 200 ºC, vložte formu s koláčem a pečte 15 minut. Pak teplotu stáhněte na 180 °C a pečte dalších 10 minut. Poté formu s koláčem vyndejte z trouby, jablíčka rovnoměrně posypejte třtinovým cukrem a pak dejte koláč péci ještě na cca 20 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou a cukr na jablkách se nerozpustí.
  7. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte ho ve formě vychladnout. Podávejte samotný nebo například se šlehačkou či zmrzlinou.

Francouzský jablkový koláč

Francouzský jablkový koláč

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close