Nápojů, kterými se zahříváme v sychravém počasí, je nespočet. Ale mezi ty nejoblíbenější patří určitě horká čokoláda. U nás doma tedy ano.
Horká čokoláda je tak lahodná, sametová a voňavá, a přitom tak jednoduchá! Zvládnou ji připravit opravdu všichni. A stačí jen několik základních ingrediencí. Tou nejdůležitější je čokoláda. Nemusím asi ani psát, že čím kvalitnější čokoládu použijete, tím chutnější nápoj získáte. Protože obvykle připravuji nápoj i pro děti, nedělávám ho příliš hořký. Používám čokoládu s obsahem kakaa 52 % a myslím, že je pro výslednou chuť tak akorát. Ani příliš hořká, ani příliš sladká. Ale vyšší obsah kakaa rozhodně nemůže být na škodu, právě naopak.
Hotový nápoj nemusíte doslazovat. Jde o subjektivní pocit, ale myslím, že nápoj je sladký dostatečně. Kdo má však raději sladší pití, klidně si dopřejte čokoládu s malým šplouchem javorového sirupu nebo medu.
Pak už stačí vybrat si oblíbený druh mléka nebo smetany. Já si nejvíce pochutnám na klasice z živočišného mléka, ale není od věci vyzkoušet si také alternativní verzi s mlékem rostlinným, například mandlovým, kokosovým či ovesným.
A proč voňavá? Protože v tomhle úžasném horkém nápoji nevoní nádherně jenom ta rozpuštěná tabulka čokolády, ale také vanilka, a pokud si potrpíte na více kořeněnou chuť a aroma, tak také skořice a v neposlední řadě i rum. Pro děti samozřejmě ne, ale dospělákům to lehké rumové ovonění vřele doporučuji :-).
Už jste někdy vyzkoušeli horkou čokoládu s marshmallows? Přiznám se, že já jsem si tuhle sladoučkou pěnovou čepici zamilovala a když si chci opravdu parádně zahřešit, dám si na horkou čokoládu bohatou vrstvu šlehačky a zasypu ji hrstí minimarshmallows. A je to nebe.
VOŇAVÁ HORKÁ ČOKOLÁDA
INGREDIENCE
100 g hořké čokolády (já používám s 52 % kakaa)
800 ml mléka, živočišného, případně rostlinného (část mléka můžete libovolně nahradit smetanou)
1 lžička vanilky (extraktu, vanilkového cukru apod.)
(případně tyčinka skořice a rum na dochucení, a javorový sirup či med na doslazení)
Na servírování:
šlehačka a minimarshmallows dle chuti
POSTUP
- Do kastrůlku nalámejte čokoládu, zalijte ji mlékem a na středně silném plameni za stálého míchání zahřívejte, dokud mléko nedosáhne téměř bodu varu. Dále však už nevařte. Kastrůlek odstavte z ohně, přidejte vanilku a ještě chvilku míchejte, až je nápoj jemný a čokoláda dobře rozpuštěná a spojená s mlékem. (Pokud budete chtít skořicovou horkou čokoládu, spolu s vanilkou přidejte do horkého nápoje také celou tyčinku skořice a nechte 10-15 minut odstát. Pak skořici vyjměte a nápoj ještě jednou dobře promíchejte.
- Hotovou horkou čokoládu libovolně dochuťte rumem, případně doslaďte javorovým sirupem nebo medem, a rozlijte do šálků. Můžete ji podávat samotnou nebo se šlehačkou, posypanou nastrouhanou čokoládou nebo minimarshmallows.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 4 šálky horké čokolády.