Meruňky považuji za jeden z nejvděčnějších a nejlahodnějších druhů ovoce pro využití v kuchyni. Jsou aromatické, sladké i příjemně pikantní, a proto se skvěle hodí do nejrůznějších typů pečených i nepečených dezertů. Úroda meruněk se nepovede každý rok, ale ta letošní byla u nás doma senzační, a tak jsem toho hned využila a pustila se do přípravy francouzského meruňkového koláče.
Je to báječný dezert, na léto jako dělaný. Pokud jste zvědaví, na co se můžete těšit, jde o koláč z křehkého máslového těsta, naplněný čerstvými, voňavými meruňkami, zalitý jemným smetanovo-vanilkovým custardem a posypaný mandlemi. Lahůdka hodna všech mlsných jazýčků :-).
Custard je ve francouzské kuchyni oblíbená směs vajec a smetany, oslazená a dochucená vanilkou. Může se připravit také jen z vaječných žloutků a s mlékem místo smetany. S custardem se můžete často setkat i v jiných světových kuchyních, například v anglické. Více o custardu si můžete přečíst i v mém příspěvku a receptu na Baked Custard (Pečený custard).
Máte-li po ruce čerstvé meruňky a chcete-li ochutnat francouzskou kuchyni, vyzkoušejte francouzský meruňkový koláč. Dobrou chuť!
E-SHOP s vůní vanilky! Navštivte také náš e-shop a vyberte si něco pro radost.
FRANCOUZSKÝ MERUŇKOVÝ KOLÁČ
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
Těsto:
150 g (1 hrnek) špaldové celozrnné mouky, hladké nebo jemně mleté
12 g (1 lžíce) světlého třtinového cukru
⅛ lžičky soli
70 g másla, studeného, pokrájeného na kousky
1 vejce
1-2 lžíce vody, studené
plátky mandlí na posypání
Náplň:
12 meruněk (cca 480 g), zralých a měkkých, přepůlených a vypeckovaných
36 g (6 lžic) mletých mandlí (mandlové mouky)
Custard:
2 vejce
48 g (4 lžíce) světlého třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
200 ml smetany ke šlehání
POSTUP
- Připravte si koláčovou formu. Já používám porcelánovou o průměru 25,5 cm, ale můžete zvolit i jinou podobně velkou formu na koláč. Nemusíte ji vymazávat máslem ani vysypávat moukou.
- Na těsto promíchejte v míse mouku, cukr a sůl. Pak přidejte máslo, vejce a vodu. Vypracujte pružné těsto. Stačí hníst jen krátce, dokud nejdou všechny ingredience spojit v těsto, ale aby se máslo příliš nerozehřálo. Abyste těsto svými dlaněmi moc nezahřáli, můžete si pomoci vidličkou nebo použít pastry blender. Hotové těsto dejte chladit a odpočívat alespoň na půl hodiny do lednice.
- Pak z těsta vyválejte kolo o něco větší, než je připravená forma, a vyložte jím její dno i boky. Okraje těsta hezky zarovnejte s okrajem formy, aby nepřečnívalo. Poté těsto ve formě vidličkou několikrát propíchejte, aby při pečení mohla unikat pára, zakryjte ho pečícím papírem, a naplňte například suchou čočkou nebo rýží, aby se těsto zatížilo.
- Troubu vyhřejte na 200 °C a těsto do ní dejte péci na 15 minut. Pak formu vyndejte na kovovou mřížku a těsto v ní nechte vychladnout. Před dalším použitím nezapomeňte odstranit pečící papír s nasypanou luštěninou.
- Mezitím si připravte custard. V misce ruční metlou nebo elektrickým šlehačem vyšlehejte celá vejce s cukrem a vanilkou. Když je cukr rozpuštěný, přilijte smetanu, a vše dobře prošlehejte.
- Do předpečeného koláčového korpusu nasypejte mleté mandle a rozprostřete je po celém povrchu. Pak na ně rovnoměrně rozvrstvěte půlky meruněk řeznou stranou vzhůru a celý koláč zalijte custardem. Nakonec povrch bohatě posypejte plátky mandlí.
- Troubu znovu vyhřejte na 200 °C, vložte formu s koláčem a pečte 5 minut. Pak teplotu trouby snižte na 180 °C a pečte ještě asi 15 minut nebo dokud není těsto na okrajích pěkně zlaté a custard pevný.
- Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout ve formě. Podávat ho můžete ještě teplý, ale výborný je i den rozleželý.