Léto a jahodová zmrzlina, to je prima dvojka. Tady na blogu mám už recept na Jahodovo-jogurtovou zmrzlinu a dnes přidávám další, který je zase trošku jiný.
Příprava jahodové směsi je velmi rychlá, delší dobu vyžaduje jen mražení.
Kromě jahod, které můžete použít čerstvé i mražené, je základem zmrzliny smetana a mléko v poměru 1:1. Dále se přidává trošičku citrónové šťávy pro chuť a udržení svěží barvy jahod a také cukr. V receptu uvádím přesnou gramáž, ale v případě, že máte jahody kyselejší, si podle chuti ještě trochu cukru přidejte.
TIP! na další zmrzliny z blogu:
Krémová čokoládová zmrzlina
Broskvová zmrzlina
Zmrzlina z banánů a arašídového másla
JAHODOVÁ ZMRZLINA
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml)
300 g jahod, odstopkovaných a umytých (můžete použít i mražené)
1 lžička citrónové šťávy
250 ml (1 hrnek) smetany ke šlehání
250 ml (1 hrnek) mléka (dávám polotučné)
½ hrnku (110 g) cukru (třtinového či řepného), (u kyselejších jahod můžete ještě trochu cukru přidat)
POSTUP
- Na výrobu zmrzliny budete potřebovat buď zmrzlinovač, anebo postačí například plastová nádoba, která pojme množství zmrzliny o objemu cca 1000 ml.
- Do větší mísy či vyšší plastové nádoby vložte jahody, citrónovou šťávu, smetanu, mléko a cukr a ponorným mixérem vše krátce rozmixujte dohladka. Můžete dle libosti ponechat i malé kousky jahod.
- Jahodovou směs vlijte do zmrzlinovače a dále postupujte podle návodu, který ke strojku patří. Pokud nemáte zmrzlinovač, jahodovou směs vlijte do připravené plastové nádoby a dejte ji chladit do mrazáku. Zmrzlina bude potřebovat několik hodin, než dostatečně ztuhne. Během té doby ji několikrát promíchejte, aby směs tuhla rovnoměrně, netvořily se v ní ledové krystalky a zmrzlina měla jemnou konzistenci.
- Pokud je hotová zmrzlina příliš pevná, nechte ji po vytažení z mrazáku chvíli stát při pokojové teplotě, aby povolila a dobře se porcovala. Zmrzlinu můžete podávat samostatně i jako součást pohárů.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 1000 ml zmrzliny.