Začal advent, sváteční atmosféra na nás dýchla, a tak si upečme jednoduchý dezert, který tu sváteční atmosféru ještě znásobí. Mandlový koláč s medem.
Kdo by se bál zdlouhavé přípravy, opravdu nemusí. Nezabere mnoho času. Vše se jen promíchá, nalije do formy a upeče. Navíc nepotřebujete váhu, protože se vše měří na hrnky a lžičky.
A dobrou zprávou pro všechny, kteří si hlídají lepek, je také fakt, že koláč je bezlepkový. Neobsahuje žádnou mouku, pouze nastrouhané mandle, které svou chutí dominují celému dezertu.
Slazen je medem a ochucen trochou citrónové kůry a mandlové esence.
Stačí jen několik ingrediencí a máte skvělý dezert, který se dokonale hodí k tomuto kouzelnému předvánočnímu období.
MANDLOVÝ KOLÁČ S MEDEM
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml)
2 hrnky namletých mandlí (i se slupkou)
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
½ lžičky jedlé sody
větší špetka soli
3 vejce
½ hrnku medu
¼ hrnku olivového oleje
1 lžička mandlové esence
nastrouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
POSTUP
- Dortovou nebo jinou kulatou formu o průměru 19 cm vyložte papírem na pečení, nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou (pokud chcete bezlepkovou verzi, vysypejte ji například strouhaným kokosem).
- Ve větší míse promíchejte všechny sypké ingredience. V jiné nádobě prošlehejte všechny tekuté přísady a citrónovou kůru, a pak je přilijte k sypké směsi. Dobře promíchejte. Hotové těsto vlijte do formy a povrch uhlaďte.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte cca 40 minut nebo dokud nezačnou okraje koláče lehce zlátnout.
- Upečený koláč vyjměte z trouby, nechte chvilku zchladnout ve formě a pak ho opatrně vyklopte na chladicí mřížku.
- Vychladlý koláč podávejte samotný nebo například s kopečkem šlehačky, posypaný oříšky, politý čokoládou a podobně.