Margot řezy nejspíš není třeba moc představovat. Jednoduchý a přitom opravdu výborný moučník s oblíbenou tyčinkou s kokosovou příchutí.
Já jsem si řezy trochu odlehčila a polovinu množství pšeničné mouky v těstě jsem nahradila moukou mandlovou. Nejenže jsou s ní řezy jemnější, ale mleté mandle jim dodají také skvělou chuť.
Na přípravu budete potřebovat hned 2 tyčinky Margot. Obě se nastrouhají, jedna do těsta a tou druhou se posype povrch řezů. Aby šly tyčinky lépe nastrouhat, dávám je předtím na chvíli ztuhnout do mrazáku.
Těsto je před upečením docela tekuté, ale toho se nebojte. Pečením se pěkně zpevní a zároveň zůstane kypré. Přidávám do něj citrónovou kůru a šťávu, vanilkový cukr a také trochu mletého kokosu a rumu. Díky těmto ingrediencím mají řezy výraznější chuť a nádherně voní.
Já řezy peču na větším plechu, protože mám raději nižší korpus. Při zvolení menší formy a tedy vyššího korpusu pečte trochu déle, aby se těsto dobře propeklo.
Řezy po upečení polévám polevou z čokolády a smetany ke šlehání, tzv. ganache. Spolu s posypkou z Margotky je to lahodná třešnička na dortu.
MARGOT ŘEZY S MANDLOVOU MOUKOU
INGREDIENCE
(1 hrnek = 240 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 tyčinka Margot = 90 g)
TĚSTO:
2 hrnky mouky (1 hrnek mandlové mouky a 1 hrnek pšeničné polohrubé)
1 kypřící prášek bez fosfátů
⅔ hrnku třtinového cukru dohromady i s vanilkovým cukrem
špetka soli
2 lžíce kokosu, strouhaného
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe bez chemického ošetření)
1 lžička citrónové šťávy
2 lžíce rumu
1 hrnek mléka (dávám polotučné)
1 smetana ke šlehání (250 ml), (30-31 % tuku)
100 ml rostlinného oleje (dávám slunečnicový)
2 vejce
1 tyčinka Margot, nastrouhaná
+ na posypání 1 tyčinka Margot, nastrouhaná, případně i trochu strouhaného kokosu (ten nemusí být)
POLEVA:
120 g hořké čokolády nebo čokoládových pecek (používám s obsahem kakaa 55 %)
100 g smetany ke šlehání
POSTUP
- Budete potřebovat vyšší plech o rozměrech 38×29 cm (nebo jinou podobně velkou formu s vyšším okrajem). Vyložte ho papírem na pečení, nebo vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Ve větší míse promíchejte všechny suché ingredience, tedy mouku, kypřící prášek, cukr, sůl a kokos.
- V jiné vyšší nádobě prošlehejte vše mokré, tedy citrónovou kůru a šťávu, rum, mléko, smetanu, olej a vejce.
- Mokré ingredience vlijte do suchých, dobře prošlehejte, aby se spojily, a nakonec vmíchejte nastrouhanou Margot. Tekuté těsto vlijte do připravené formy a povrch urovnejte.
- Troubu vyhřejte na 180 ºC, vložte do ní naplněnou formu a pečte lehce dozlatova cca 30 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím dřevěné špejle, těsto by se na ni nemělo lepit. Pokud se na ni těsto lepí, nechte ho ještě chvíli dopéci.
- Formu s upečeným těstem vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte polevu. Čokoládu spolu se smetanou dejte v plecháčku či kastrůlku nahřát na nejmírnější oheň a jakmile se čokoláda začne rozpouštět, ihned odstavte nádobu z ohně a čokoládu se smetanou míchejte tak dlouho, až se spojí v hladkou polotekutou hmotu.
- Teplou polevu nalijte na upečené těsto ve formě a rozetřete ji. Ještě než poleva zatuhne, posypejte ji po celém povrchu nastrouhanou tyčinkou Margot. (A pokud chcete, můžete ji zasypat i trochou strouhaného kokosu.)
- Řezy nechte odležet a polevu zatuhnout. Pak podávejte nakrájené na libovolně velké kousky.