Mrkvový beránek

Autor: Táňa
08/04/2023

Receptů na velikonočního beránka známe asi všichni hodně, ale u nás jsme si v posledních letech oblíbili zejména ten na mrkvového beránka. Rozpis vychází z mého receptu na Celozrnný mrkvový dort, který najdete také tady na blogu.

Beránek z mrkvového těsta je lahodný, kyprý a šťavnatý. V těstě je patrná chuť ořechů, skořice a samozřejmě má i jemný nádech po mrkvi.

Obvykle peču beránka ve staré kameninové formě složené ze dvou částí. S těstem se dobře pracuje a z formy se mi vždy dobře vyklopilo. Důležité je samozřejmě formu důkladně vymazat a vysypat.

Máte-li kameninovou formu se spodním i horním dílem jako já, nechte po upečení beránka cca 10 minut odstát, než horní díl formy zkusíte sundat. Těsto trochu zchladne, stáhne se od formy a beránek se nepotrhá. Stejně tak pak ještě chvíli počkejte, než celého beránka vyklopíte ze spodní části formy.

Věřím, že si mrkvového beránka také oblíbíte, pochutnáte si a strávíte hezké Velikonoce se svými blízkými.

Velikonoční mrkvový beránek

MRKVOVÝ BERÁNEK

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

3 vejce
120 g třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
špetka soli
nastrouhaná kůra z ⅓ citrónu (nejlépe bez chemického ošetření)
1 lžíce rumu
110 g rostlinného oleje (olivový, slunečnicový)
220 g mrkve, nastrouhané najemno (cca 3 středně velké mrkve)
210 g špaldové hladké mouky
1 a ½ lžičky skořice, mleté
1 a ½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
90 g ořechů, umletých najemno (vlašských nebo lískových)

POSTUP

  1. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
  2. Na těsto ve větší míse (já používám kuchyňský robot) dobře prošlehejte všechna celá vejce, třtinový a vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru. Pak přišlehejte rum a olej. Přidejte nastrouhanou mrkev. Pak vmíchejte směs mouky, skořice, kypřícího prášku a nastrouhaných ořechů. Vzniklé hustší těsto rozetřete dorovna do připravené formy. (Pokud máte dvoudílnou formu, spodní díl formy s těstem zakryjte horním dílem.)
  3. Troubu vyhřejte na 170 °C, vložte naplněnou formu a pečte cca 50-55 minut.
  4. Po upečení formu s beránkem vyjměte z trouby a nechte cca 10 minut odpočívat na chladicí mřížce, než beránka opatrně vyklopíte. Po vyklopení ho nechte zcela vychladnout, těsto se hezky zpevní a beránek se nepoláme.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 1 většího beránka.

Velikonoční mrkvový beránek

Velikonoční mrkvový beránek

Velikonoční mrkvový beránek

Velikonoční mrkvový beránek

Velikonoční mrkvový beránek

Velikonoční mrkvový beránek

Velikonoční mrkvový beránek

Velikonoční mrkvový beránek

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close