Pečená jablka nikdy nezklamou. Zamilovala jsem si je pro jejich lehkost, jednoduchost přípravy a také proto, že je můžete naplnit mnoha různými vynikajícími náplněmi a vykouzlit tak pokaždé jinou chuťovou variaci. Dnes to budou má oblíbená pečená jablka s brusinkovo-marcipánovou náplní.
Tady opravdu platí, že v jednoduchosti je krása. Pečená jablíčka nevyžadují žádný zvláštní cukrářský um a výsledkem je přitom ohromná dobrota a vcelku zajímavá podívaná. Ve stručnosti to popíšu. Očištěná vyjádřená jablíčka naplníte sladkou nádivkou, podlijete a upečete doměkka. Takhle snadné to je :-).
Jablka můžete před úpravou oloupat, nebo naopak ponechat ve slupce. Záleží na tom, jak vám to bude více vyhovovat. Mám vyzkoušené obojí a většinou je dělávám bez slupky, protože nám to tak doma chutná. Nebo pro vizuální efekt oloupáte pouze horní půlku jablka a spodek necháte neoloupaný. Výsledek však bude perfektní vždy.
Ještě pár slov k nádivce. Miluji marcipán. Myslím tím pravý marcipán z mandlí a cukru, žádnou náhražku. Zjistila jsem, že se k pečeným jablkům náramně hodí. Stejně jako ořechy nebo brusinky. A to ani nemluvím o rumu, který jim dodá nezaměnitelné aroma. A když všechny tyto ingredience spojíte v jednu celistvou hmotu, kterou jablka naplníte, pak není šance takové skvostné dobrotě uniknout :-).
Jablka podlévám džusem a rumem, ze kterých se během pečení stane lahodný sós. Tímto sósem se pak při servírování jablka polévají. A pro ještě větší fajnšmekry doporučuji také vanilkovou omáčku, která se k jablkům perfektně hodí. Můžete sáhnout po mém receptu na Vanilkovou omáčku ke koláči, nebo také vytvořit o něco jednodušší vanilkovo-pudinkovou omáčku. Recept na ni najdete níže.
Teď už přeji jen dobrou chuť!
PEČENÁ JABLKA S BRUSINKOVO-MARCIPÁNOVOU NÁPLNÍ
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
6 jablek
70 g mandlového marcipánu
3 lžíce brusinkového kompotu
60 g vlašských ořechů, nastrouhaných najemno
½ lžičky mleté skořice
1-2 lžíce rumu (podle chuti)
Na posypání jablek:
3 lžičky třtinového cukru se skořicí
Na podlití jablek:
1 hrnek jablečného džusu (případně vody)
3 lžíce rumu
Vanilkovo-pudinková omáčka:
3 hrnky (750 ml) mléka (nejčastěji používám plnotučné bezlaktózové mléko)
1 vanilkový pudinkový prášek (37 g)
2-3 lžíce třtinového cukru (podle chuti)
POSTUP
- Budete potřebovat větší zapékací formu. Já používám formu o rozměrech 30×23 cm.
- Jablka oloupejte. (Můžete je oloupat celá, nebo pro zajímavější vzhled pouze jejich horní polovinu, a kdo to tak má raději, může jablka péci i se slupkou.) Pomocí vykrajovače jádřinců opatrně vyjměte jablíčkům celý střed, aby vznikl otvor na plnění.
- Připravte si nádivku smícháním marcipánu (pokud je tvrdší, můžete si ho předem nastrouhat), brusinkového kompotu, ořechů, skořice a rumu.
- Středy jablek naplňte připravenou nádivkou a naskládejte je do zapékací formy. Pak je rovnoměrně posypejte třtinovým cukrem se skořicí a podlijte džusem smíchaným s rumem.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s jablky a pečte zhruba 40 minut, dokud nebudou jablka měkká. (Během pečení můžete jablka podle potřeby podlít ještě trochou džusu nebo vody, aby se sós nevypekl.)
- Zatímco se jablka pečou, připravte si vanilkovo-pudinkovou omáčku. Do většího kastrůlku nalijte mléko, pomocí metličky v něm dobře rozmíchejte vanilkový pudinkový prášek, přisypejte třtinový cukr a za stálého promíchávání dejte vařit. Když směs začne houstnout, oheň zeslabte a za stálého míchání ještě zhruba 1-2 minuty povařte. Pak kastrůlek s omáčkou odstavte z plotýnky a nechte chladnout. Během chladnutí omáčku občas promíchejte, aby se na povrchu neutvořil škraloup.
- Upečená jablka podávejte přelitá vypečeným jablkovým sósem a ještě teplou vanilkovo-pudinkovou omáčkou.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 6 porcí.