K podzimu hrušky patří. A kdo má rád teplé dezerty, ten dnešní by mu mohl přijít vhod, protože jde o pečené hrušky s oříškovou nádivkou.
Je to dezert zdravý a lehký a kromě hrušek můžete úplně stejně využít i jablka.
Hrušky přislazuji částečně medem a trochu také třtinovým cukrem. Během pečení se ovoce podlévá vodou, ale kdo by chtěl dezert přeci jen ještě trochu přisladit, může na podlití použít i hruškový či jablečný džus.
Chuť oříšků a čokolády v nádivce se pěkně snáší s chutí rumu a skořice, které dezert navíc příjemně ovoní.
Ať vám pečené hrušky chutnají a navodí hezkou podzimní atmosféru!
PEČENÉ HRUŠKY (JABLKA) S OŘÍŠKOVOU NÁDIVKOU
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
5 hrušek, oloupaných, vyjádřených, překrojených na poloviny (případně jablek)
Nádivka:
100 g lískových oříšků, umletých najemno
50 g čokoládových pecek či čokolády pokrájené nadrobno (používám čokoládu se 45 % kakaa)
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
Posypka:
2 lžičky třtinového cukru
½ lžičky mleté skořice
Na podlití:
¾ hrnku vody, případně džusu (hruškového, jablkového apod.)
2 lžíce rumu
POSTUP
- Připravte si větší zapékací formu. Já používám formu o rozměrech 30×23 cm.
- Na nádivku smíchejte v misce všechny ingredience, tedy oříšky, čokoládu, med a rum. Vznikne tužší hmota, ze které v ruce vytvarujte 10 malých placiček či válečků, a ty položte na připravené půlky hrušek (nebo jablek).
- Naplněné hrušky vložte do zapékací formy a rovnoměrně je posypejte posypkou z cukru a skořice.
- Pak hrušky podlijte vodou (či džusem) promíchanou s rumem.
- Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte formu a pečte asi 25 minut, než nádivka trochu zezlátne a hrušky změknou. Během pečení hrušky lehce přelijte i podlijte ještě trochou vody, aby příliš nevyschly a aby ve formě stále zůstalo trochu výpeku na následné servírování.
- Po upečení formu vyjměte z trouby, hrušky nechte mírně zchladnout, a pak už můžete rovnou podávat.
- Hrušky rozdělte na dezertní talířky a přelijte je trochou vypečené šťávy. Dobré jsou jak samotné, tak například se šlehačkou nebo zmrzlinou.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 5 porcí.