Prožila jsem zase jednu krásnou dovolenou v Anglii a světe, div se, objevila jsem nový recept :-). Vlastně ne tak docela, protože ho už nějaký čas znám ze svých anglických kuchařek, ale teprve teď přišla ta správná doba ho vyzkoušet. Jde o pečivo zvané Rock Buns nebo také Rock Cakes.
Sami Britové označují rock buns jako velmi snadné na přípravu a já mohu potvrdit, že je to tak. Z mouky, cukru a másla se mezi prsty promne drobenka. Přimíchá se několik dalších ingrediencí a z hotového těsta se pak lžící nebo vidličkami nakladou na plech hromádky, přičemž je nemusíte nijak urovnávat. Jejich ledabylý, tak trochu rozcuchaný vzhled je naopak žádoucí. Jde o to, že upečené rock buns pak svým tvarem trochu připomínají kameny, skálu. Z toho také vychází jejich název rock buns (rock = kámen, skála; bun = bochánek, žemlička).
Tyto bochánky si Vás získají nejen svou jednoduchostí, ale také výbornou lehce kořeněnou chutí. Trochu mi připomínají jiné známé anglické pečivo scones. Také jsou plné sušeného ovoce, případně ořechů nebo čokoládových peciček, lze je podávat s džemem a clotted cream, a mohou se dochutit směsí koření, tolik typickou pro anglické pečení, které se říká mixed spice.
Mixed spice je směsice mletého koření, jehož základ tvoří skořice, muškátový oříšek a allspice (jamajský pepř), a dále se v různém poměru přidává koriandr, hřebíček, zázvor nebo také kmín. Pečivo ochucené mixed spice je nádherně voňavé, aromatické a také lehounce příjemně štiplavé. V britské kuchyni se používá v mnoha oblíbených dezertech a moučnících. Bývá součástí nejrůznějších fruit cakes, tedy koláčů a chlebíčků se sušeným i čerstvým ovocem, přidává aroma sušenkám a bochánkům, např. pověstným Hot Cross Buns nebo tradičním English Tea Scones, které znáte i odtud z mého blogu. A pro svou úžasnou chuť a vůni se mixed spice hojně používá i u vánočních dezertů. Za všechny zmíním alespoň slavný Christmas pudding.
Rock buns mohou být skvělou snídaní, vítanou sladkou svačinkou i rychlým pohoštěním pro návštěvu. A nemají chybu.
ROCK BUNS (ROCK CAKES)
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
220 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
50 g třtinového cukru s vanilkou
110 g másla, studeného
špetka soli
½ lžičky mixed spice (nemusí být, případně postačí i trocha mleté skořice)
120 g sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky, švestky, třešně apod.), případně ořechy, čokoláda atd.
1 vejce
2 lžíce vody nebo mléka
+ trochu třtinového cukru na posypání
POSTUP
- Připravte si velký mělký plech a vyložte ho papírem na pečení.
- Ve větší míse mněte mezi prsty mouku, kypřící prášek, cukr a máslo, dokud nevznikne sypká drobenka. Přidejte sůl, koření, sušené ovoce (případně tlučené ořechy nebo čokoládové pecky), vejce a vodu a vypracujte tužší těsto.
- Z těsta naneste na plech pomocí dvou lžic nebo vidliček 12 hromádek. Ty nijak neuhlazujte ani neupravujte, je v pořádku, že budou trochu rozcuchané. Povrch každé hromádky posypejte trochou třtinového cukru.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s rock buns a pečte je zhruba 15 minut nebo dokud nebudou mít hezkou zlatou barvu.
- Upečené rock buns nechte trochu vychladnout a ztuhnout na plechu. Podle chuti je můžete podávat ještě teplé nebo zcela vychladlé. Výborné jsou jak samotné, tak například s džemem a clotted cream.