Skořicové kartičky

Autor: Táňa
11/12/2024

Máte rádi skořici ve vánočním cukroví? Pak neuděláte chybu se skořicovými kartičkami. Je to lahodné a poměrně snadné cukroví.

V podstatě jde o linecké těsto ovoněné mletou skořicí, vykrájené, potřené bílkem a posypané třtinovým cukrem a nahrubo nasekanými ořechy. A pak samozřejmě i upečené.

Kartičky už dále nemusíte zdobit, protože posypka z cukru a oříšků je sama o sobě hezkým zdobením. A navíc lehce křupe a příjemně doplňuje chuť cukroví.

Výběr ořechů na posypku je jen na vás, já mám nejraději vlašské nebo lískové. Stejně tak můžete sáhnout jak po třtinovém, tak i po bílém řepném cukru, podle vaší chuti a možností.

Kartičky můžete nechat odležet, ale pokud nechcete čekat, klidně je mlsejte ihned po upečení, kdy jsou pěkně křupavé.

Skořicové kartičky 1

SKOŘICOVÉ KARTIČKY

INGREDIENCE

190 g špaldové hladké mouky
60 g třtinového moučkového cukru
¾ lžičky mleté skořice
125 g másla, studeného, pokrájeného na kusy
1 žloutek

+ 1 bílek na potření, nahrubo nasekané ořechy (vlašské, lískové apod.) a třtinový cukr na posypání

POSTUP

  1. Připravte si 2 velké plechy a vyložte je papírem na pečení.
  2. Na těsto ve velké míse smíchejte mouku, moučkový cukr a skořici. Přidejte máslo a žloutek a vypracujte hladké jemné těsto. Nehněťte ho zbytečně dlouho, jen tolik, aby se ingredience propojily do soudržného těsta, ale máslo se příliš neohřálo. Já si pomáhám kuchyňským robotem. Těsto zabalte do mikrotenového sáčku a dejte na půl hodiny odpočívat do lednice. (Můžete ho nechat v lednici i přes noc, jen ho pak před použitím nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby trochu změklo a šlo s ním lépe pracovat. Když je těsto naopak hodně měkké a lepí se na váleček, vraťte ho na půl hodiny do lednice a teprve pak ho znovu použijte).
  3. Hotové těsto rozválejte na válu posypaném hladkou moukou (nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi) na plát silný cca 2-3 mm, vykrájejte z něj malé kartičky a přeneste je na připravený plech.
  4. Bílek v misce vidličkou lehce prošlehejte a každou kartičku jím pomocí mašlovačky lehce potřete. Pak ještě všechny kartičky posypejte trochou nasekaných ořechů a špetkou třtinového cukru.
  5. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 10 minut nebo dokud okraje tvarů nezačnou jen lehounce zlátnout. Pak plech ihned vyjměte z trouby a postavte na chladicí mřížku.
  6. Upečené kartičky nechte po vytažení z trouby chvíli zchladnout na plechu, aby se zahorka nepolámaly. Pak je sejměte a nechte zcela vychladnout.

Skořicové kartičky 2

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close