Cukroví patří k Velikonocům stejně jako třeba beránek nebo mazanec. A samozřejmě se nabízí cukroví ve tvaru vajíček nebo oválků, které připomínají tradiční kraslice. A tak tu mám recept na velikonoční celozrnná vajíčka.
Pečení tohoto cukroví se nikterak neliší od pečení vánočního cukroví. To znamená vyválet těsto, které chvíli odpočívalo v lednici, vykrájet a upéct tvary, které se pak po dvou slepují, polévají polevou a ozdobí. Docela příjemná práce, která vás naladí na přicházející svátky a při které vám cukroví nádherně provoní domov vanilkou, skořicí a pečenými lískovými oříšky.
Do těsta jsem zvolila svou oblíbenou celozrnnou špaldovou mouku, ale výborná je i celozrnná pšeničná. No, a kdo zásadně netrvá na zdravější celozrnné verzi cukroví, vystačit si může i s běžnou bílou pšeničnou nebo špaldovou mouku. Cukroví to neublíží, jen spíše záleží na tom, co máte raději a čemu dáváte přednost.
Do pečení zapojte klidně i děti, zabaví se a ještě budou mít radost, že se na všem tom tvoření samy podílely.
Přeji vám příjemné pečení a veselé Velikonoce!
VELIKONOČNÍ CELOZRNNÁ VAJÍČKA
INGREDIENCE
(1 lžička = 5 ml)
250 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
40 g moučkového třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
50 g lískových oříšků, namletých najemno
½ lžičky mleté skořice
strouhaná kůra a šťáva z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
150 g másla, studeného
1 vejce
+ domácí rybízová marmeláda či oblíbený krém na slepování, čokoláda na polévání, cukrové ozdoby
POSTUP
- Připravte si 2 velké plechy a vyložte je papírem na pečení.
- Na těsto v míse smíchejte mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, oříšky, skořici a citrónovou kůru a šťávu. Poté přidejte máslo a vejce a vypracujte hladké pevné těsto. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do mikroténového sáčku a dejte na minimálně půl hodiny odpočívat do lednice (můžete klidně i přes noc, jen ho před použitím nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby trochu změklo).
- Těsto pak rozválejte na válu posypaném moukou nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi na plát silný cca 3 mm, vykrájejte z něj tvary vajíček nebo oválků a přeneste je na připravené plechy.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 10 minut nebo dokud okraje tvarů nezačnou lehounce zlátnout. (Stejný postup opakujte i u dalších plechů.)
- Upečené tvary jsou po vytažení z trouby křehké a snadno by se mohly polámat, proto je nechte na plechu zcela vychladnout, než je sundáte.
- Vychladlé tvary pak slepujte po dvou marmeládou, případně libovolným krémem, polijte rozpuštěnou čokoládou a ozdobte cukrovými ozdobami, oříšky nebo i jinak podle vlastní libosti.