Jahodový drobenkový koláč s tvarohem

Autor: Táňa
31/05/2024

Koláče s jahodami u nás doma patří mezi nejoblíbenější ovocné koláče. Tudíž jsem nemohla jinak a jakmile se mi do rukou dostaly dobré jahody, upekla jsem jahodový drobenkový koláč s tvarohem.

Kombinace ovoce, tvarohu a drobenky je výborná a osvědčená.

Drobenka je v tomto případě nejen posypkou navrch, ale slouží zde také jako těsto. V receptu uvádím klasickou pšeničnou hladkou mouku, ale její část můžete nahradit například celozrnnou špaldovou.

Jahody můžete použít čerstvé i mražené. A pokud byste neměli chuť zrovna na jahody, recept si můžete podle sezóny a chuti upravit i s jiným ovocem. Chybu neuděláte například s borůvkami, rebarborou, malinami apod.

Tvarohová náplň je snadná, rychlá, voňavá po vanilce a citrónu.

Vlastně bych řekla, že celý koláč je snadný, rychlý, voňavý a šťavnatý. A hlavně velice dobrý.

Jahodový drobenkový koláč s tvarohem

JAHODOVÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml)

DROBENKA:
250 g hladké mouky (až ½ množství můžete dle chuti nahradit celozrnnou špaldovou moukou)
125 g másla
80 g cukru (třtinového nebo řepného)
20 g vanilkového cukru
špetka soli
1 lžíce studené vody

TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
250 g tvarohu (dávám polotučný)
40 g cukru
20 g vanilkového cukru
1 vejce
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z ⅓ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)

+ cca 250 g jahod, čerstvých nebo mražených, pokrájených na menší kusy

POSTUP

  1. Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 23 cm, vymažte ji máslem po dně i na bocích.
  2. Na drobenku dejte do větší mísy mouku, máslo, oba cukry, sůl a vodu. Vše mezi prsty promněte v jemnou žmolenku. (Já si pomáhám robotem, ve kterém nechám vše promíchat, případně ještě trochu promnu rukou.)
  3. V jiné nádobě si přichystejte tvarohovou náplň prošleháním všech uvedených ingrediencí.
  4. Do připravené formy nasypejte ⅔ drobenky a lehce ji přimáčkněte. Na drobenku nalijte tvarohovou náplň a na tu pak rozprostřete jahody. Nakonec povrch rovnoměrně zasypejte zbylou ⅓ drobenky.
  5. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte cca 40-45 minut, dokud drobenka nebude mít pěkně nazlátlou barvu.
  6. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Je výborný čerstvý i uleželý do druhého dne.

Jahodový drobenkový koláč s tvarohem

Jahodový drobenkový koláč s tvarohem

Jahodový drobenkový koláč s tvarohem

Jahodový drobenkový koláč s tvarohem

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close