Borůvkové galettes

Autor: Táňa
27/07/2015

Lesy jsou stále ještě modré borůvkami, a tak se přímo nabízí z nich něco dobrého upéci. Dnes mám pro vás recept na borůvkové galettes.

Slovo galette pochází z francouzské kuchyně a je označením pro nízký kulatý koláč, obvykle pečený bez formy, takže konečný tvar koláče se kus od kusu trochu liší a je malinko i dílem náhody. Ale rustikální vzhled k tomuto typu koláče prostě patří. A má to ještě tu výhodu, že si nemusíte dělat hlavu s tím, jak koláč vypadá.

A jak na to? Nejprve se přípraví křehké máslové těsto, v mém receptu už tradičně celozrnné. To se vyválí, poklade ovocem, pak se částečně zavine a upeče. Postup, jak vidíte, není moc složitý. Ráda bych ale upozornila na jeden krok v přípravě, který je sice asi docela známý, ale protože se mi právě u tohoto koláče osvědčil, připomenu ho. Jde o to, že už naplněné a zavinuté galettes vložíte ještě před pečením alespoň na 30 minut do lednice. Cílem je, aby se křehké těsto s vysokým obsahem másla nezačalo příliš rychle roztékat a pod tíhou ovoce by z něj nezůstala nízká placka. Koláč se nepeče v žádné formě, která by držela jeho tvar. A právě zchlazením koláčového korpusu před pečením napomůžete jeho udržení. Stejně tak důležité je vložit koláč do trouby vyhřáté na vyšší teplotu a teprve po zapečení teplotu snížit, aby se koláč dobře propekl. Pokud byste vložili koláč do málo vyhřáté trouby, máslo by se začalo oddělovat a vytékat z těsta. Výsledek by byl nevalný a smutek veliký :-).

A ještě malá poznámka, nebo spíše rada, k výše uvedenému. Abyste mohli neupečené a už naplněné galettes přenést do lednice, je potřeba opatrné manipulace, aby se nerozpadly. Pokud máte lednici dostatečně širokou, aby se vám tam vešel velký plech, tak není problém a vyválené těsto naplňujte a zavinujte už na plechu, na kterém se budou následně péci. Pokud se vám však plech do lednice nevejde (stejně jako mně), osvědčilo se mi vyválené těsto přenést na větší kus čistého pečícího papíru, a s jeho pomocí pak naplněnou a zavinutou galette přenést do lednice, a pak i na velký plech. Uff, to je dlouhý popis něčeho docela snadného :-). Nebo prostě galettky upečte jednu po druhé na nějakém malém plechu, který se vám rovnou vejde jak do lednice, tak do trouby. A máme to vyřešené :-)!

Borůvkové galettes by vás neměly zklamat. Jak chutí, tak podobou. Ač je galette moučník tak trochu ledabylého vzhledu, vlastně jde o docela nápadité a originální pojetí ovocného koláče z křehkého těsta. Mně se velmi líbí a myslím, že to není poslední recept tohoto typu na mých stránkách. Doufám, že se vám bude také líbit.

Borůvgal2

BORŮVKOVÉ GALETTES

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)

Těsto:
190 g (1¼ hrnku) špaldové celozrnné mouky, hladké nebo jemně mleté
12 g (1 lžíce) světlého třtinového cukru
¼ lžičky soli
130 g (½ kostky) másla, studeného, nakrájeného na malé kousky
45 ml (3 lžíce) vody, studené

1 vejce na potření a třtinový cukr (cca 2 lžíce) na posypání

Náplň:
640 g (cca 4 hrnky/1 litr) borůvek, nejlépe čerstvých, případně mražených
60 g (¼ hrnku) světlého třtinového cukru
21 g (3 lžíce) kukuřičného škrobu

POSTUP

  1. Připravte si velký mělký plech a vyložte ho papírem na pečení.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku s cukrem a solí, přidejte nakrájené máslo a přilijte vodu. Vypracujte hladké jemné těsto. Pracujte jen tak dlouho, aby se vše spojilo, ale máslo se příliš nerozehřálo. Můžete si pomoci vidličkou nebo pastry blenderem. Ideální je, když v těstě zůstanou sem tam vidět kousky nerozmělněného másla. Z těsta udělejte kouli a dejte ho odpočívat a chladit minimálně na půl hodiny do lednice.
  3. Mezitím v misce zlehka promíchejte čisté borůvky s cukrem a škrobem, aby byly dobře obalené, ale snažte se je příliš nerozmačkat.
  4. Uleželé těsto rozdělte na dva stejné díly a na pomoučeném vále nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi oba dva rozválejte na kolo o průměru cca 23 cm. Připravené borůvky rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu navrstvěte na jedno rozválené těsto a druhou na druhé těsto. Kolem borůvek dokola ponechte zhruba 5 cm široký, nepokrytý okraj těsta. Tento okraj poté opatrně zvedněte a postupně po celém obvodu přeložte přes borůvky. Nemusíte se obávat o vzhled, je to rustikální koláč, ke kterému případná trocha nedokonalosti patří.
  5. Takto předpřipravené galettes opatrně přeneste do lednice a nechte je cca půl hodiny chladit. Tímto krokem předejdete tomu, aby se těsto po vložení do trouby začalo příliš roztékat.
  6. Poté galettes přendejte na velký plech s pečícím papírem. Okraje těsta přeložené přes borůvky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte třtinovým cukrem.
  7. Troubu předehřejte na 200 °C, vložte plech s galettes a pečte cca 5 minut. Poté teplotu trouby snižte na 180 °C a pečte ještě 30-40 minut nebo dokud není těsto upečené do zlatohněda.
  8. Upečené galettes nechte vychladnout na plechu, aby ovocná náplň ztuhla a při krájejí příliš nevytékala. Galettes můžete podávat samotné, ale i se šlehačkou nebo zmrzlinou.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 2 galettes o průměru cca 20 cm.

Borůvgal3

Borůvgal4

Borůvgal5

Borůvgal6

Borůvgal7

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close