Recept na třešňový koláč se skořicovou drobenkou jsem našla v jedné anglické kuchařce, ale trochu jsem si ho modifikovala tak, aby mi více vyhovoval. Takže jsem použila celozrnnou mouku, třtinový nerafinovaný cukr a mírně jsem poupravila i poměr surovin. Výsledkem je dle mého soudu výborný letní koláček.
Těsto se chuťově velmi podobá Křehkému koláčovému těstu, ale protože je konzistencí o něco měkčí, není úplně možné ho vyválet, a tak se do formy roztírá.
Jak těsto, tak drobenka nádherně voní po skořici, která se skvěle snoubí s ovocnou svěžestí třešní a která se z velké části podílí na výsledné jemně kořeněné chuti dezertu.
Drobenka není tak sypká, jak jsme na ní zvyklí z českých tradičních receptů. Je to spíše další těsto, které se po kouscích vrství na třešně a během pečení na nich utvoří krustičku. Takže je pak koláč hezky pevný a dobře se přenáší.
Na třešních nešetřete, pokládejte jednu hned vedle druhé, protože právě jejich vlhkost těsto natáhne a je pak příjemně vláčné. I z toho důvodu, aby třešně při pečení pustily více šťávy, doporučuji je předem vypeckovat. Navíc pak nehrozí, že se do nějaké té pecky nechtěně zakousnete.
Po upečení nechte koláč rozležet, já ho nechávám přes noc. Chutě se tak lépe propojí a těsto zvlhne a zvláční. Ale pak už na nic nečekejte a s radostí se do něj pusťte. Vždyť čerstvé třešně jsou jen jednou za rok.
TŘEŠŇOVÝ KOLÁČ SE SKOŘICOVOU DROBENKOU
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
Těsto:
140 g špaldové celozrnné mouky
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
½ lžičky mleté skořice
špetka soli
40 g třtinového cukru
1 vejce
4 lžíce (60 ml) mléka
80 g másla, rozpuštěného, zchladlého
+ cca 350 g třešní (omytých a nejlépe vypeckovaných)
Drobenka:
30 g špaldové celozrnné mouky
¼ lžičky mleté skořice
20 g třtinového cukru
20 g másla, pokojové teploty
POSTUP
- Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 20 cm nebo jinou formu podobné velikosti. Já jsem použila formu o rozměrech 24×14 cm. Vymazejte ji máslem a vysypejte moukou.
- Na těsto smíchejte v míse mouku, kypřící prášek, skořici, sůl a cukr. Pak v jiné nádobce prošlehejte vejce, mléko a rozpuštěné máslo, a tuto směs přilejte k suchým ingrediencím. Vymíchejte husté těsto, a to pak rozetřete do připravené formy.
- Na těsto naskládejte očištěné vypeckované třešně jednu těsně vedle druhé a mírně je do těsta zatlačte.
- Na drobenku promíchejte všechny ingredience, tedy mouku, skořici, cukr a máslo. Prsty vše prohněťte do lehce lepkavé hmoty a tu pak naneste jako drobenku na povrch koláče. (Drobenka trochu připomíná těsto, je trochu mokřejší, tak ji místo drobení možná budete muset uždibovat po malých kouscích. Tak to má však být.).
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu a pečte cca 35 minut nebo dokud koláč nezezlátne a není viditelně i na pohmat propečený a pevný.
- Upečený koláč nechte ve formě vychladnout. Před podáváním doporučuji nechat nejlépe přes noc rozležet, aby koláč natáhl vlhkost třešní, hezky zvláčněl a chutě se propojily.