Tiramisu není třeba blíže představovat. Jeden recept na tento nepečený dezert tady na blogu už mám – Tiramisu s javorovým sirupem. Dnešní recept se od toho prvního liší v jedné zásadní věci, je to tiramisu bez vajec.
Mnoho lidí má obavy z konzumace syrových vajec, která jsou obvykle součástí tiramisu. V tomto receptu se žádná vejce nevyskytují, takže zmíněné obavy zde odpadají.
Další změnou je nahrazení části Mascarpone méně tučnou smetanou ke šlehání. Chuťový rozdíl není téměř patrný a vyšlehaný krém zůstává jemný a lahodný.
Zatímco u Tiramisu s javorovým sirupem jsem sladila pouze uvedeným přírodním sladidlem, u tiramisu bez vajec jsem se držela klasického způsobu slazení cukrem. Jako vždy jsem sáhla po nerafinovaném třtinovém cukru, který jsem si namlela v elektrickém kávovém mlýnku na jemnou moučku.
Tiramisu je úžasný vynikající dezert a navíc nenáročný na přípravu, takže jej v pohodě zvládne opravdu každý. Vyzkoušejte ho i vy.
TIRAMISU BEZ VAJEC
INGREDIENCE
250 g Mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
60 g moučkového třtinového cukru
cukrářské piškoty
200 ml silné dobré kávy, vychladlé
3 lžíce Amaretta nebo rumu
hořký kakaový prášek na posypání
POSTUP
- Připravte si 4-6 dezertních misek či pohárků (podle počtu požadovaných porcí).
- Do vyšší nádoby vložte Mascarpone, smetanu a moučkový cukr a vše šlehejte elektrickým šlehačem, dokud nevznikne hustý jemný krém.
- Piškoty zlehka namáčejte z obou stran do kávy smíchané s Amarettem či rumem a vkládejte do připravených dezertních misek. Na piškoty rozprostřete šlehačkový krém a zasypejte trochou kakaového prášku. (Použijete-li větší misky, můžete ponechat pouze jednu vrstvu tiramisu. Pokud pracujete s menšími pohárky, můžete vrstvu piškotů, krému a kakaa udělat ve více vrstvách na sobě.)
- Tiramisu nechte před podáváním alespoň několik hodin rozležet v lednici, aby piškoty natáhly vlhkost a změkly, a chutě všech ingrediencí se správně propojily.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 4-6 porcí.
E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.
Dobrý den, smetana se má předem ušlehat (a pak smíchat s mascarpone) nebo se s mascarpone smíchá již v tekutém stavu (a až poté se šlehá)? Děkuji za odpověď
Dobrý den, Danielo. Smetana se s Mascarpone smíchá v tekutém stavu a teprve pak se vše společně šlehá. Ať Vám chutná! Hezký den. Táňa