Borůvky se v lesích stále ještě modrají, tak šup na ně a pusťme se spolu do výborných brownies s borůvkami.
Recept není složitý. Kdo už brownies někdy pekl, má vyhráno. Do základního čokoládového těsta se přidají borůvky, které mu dodají svěží ovocnou chuť a příjemně nadlehčí čokoládovou hutnost.
Borůvky můžete použít čerstvé i mražené. Jen mražené se možná o něco lépe vmíchávají do těsta, aniž by se rozmačkaly. Těsto má hustější konzistenci.
Brownies peču s celozrnnou moukou. Je to trochu zdravější obměna a oproti klasice z bílé mouky téměř k nerozeznání.
Tak ať se povedou!
E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.
BROWNIES S BORŮVKAMI
INGREDIENCE
(1 lžička = 5 ml)
120 g hořké čokolády (používám s obsahem kakaa 50 %)
110 g másla
100 g třtinového cukru
špetka soli
1 lžička vanilky (extraktu, pasty)
3 vejce
130 g špaldové celozrnné mouky
¼ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
40 g ořechů, nasekaných nahrubo (dávám nejčastěji vlašské)
100 g borůvek (mražených či čerstvých)
POSTUP
- Připravte si menší plech či zapékací formu. Moje má rozměry 30×23 cm, ale použít můžete i například čtvercovou 20×20 cm. Vyložte ji papírem na pečení, nebo ji vymazejte máslem a vysypejte moukou.
- Do většího kastrůlku nalámejte čokoládu a přidejte máslo. Na nejnižším stupni ohřevu na plotýnce nechte obojí za občasného promíchání rozpustit. Pak kastrůlek ihned odstavte a nechte čokoládu mírně zchladnout. Poté do ní vmíchejte cukr, sůl a vanilku, a postupně vešlehejte všechna vejce.
- Ve větší míse promíchejte mouku, kypřící prášek, ořechy a borůvky. Přilijte čokoládovou směs a vše krátce promíchejte, aby se ingredience spojily a borůvky se nerozmačkaly. Hotové hustší těsto nalijte do připravené formy a rozetřete dorovna.
- Troubu předehřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte 30 minut.
- Upečené brownies vyjměte z trouby a nechte je na kovové mřížce vychladnout. Pak je nakrájejte na malé řezy a podávejte samotné, nebo například se šlehačkou či zmrzlinou.