Americký dýňový koláč

Autor: Táňa
15/11/2021

Variací na dýňové koláče existuje nespočet. Recept na americký dýňový koláč mě zaujal hned několika ingrediencemi.

Jednou z nich je kukuřičná hladká mouka, které se do těsta přidává právě tolik, aby díky ní bylo krásně křehké a křupavé, a zároveň její chuť nerušila ty ostatní.

Další přísadou, kterou mám moc ráda, je javorový sirup. Jeho typické aroma příjemně doplní dýňovo-kořeněnou náplň.

Protože dýně sama o sobě není příliš výrazná, není od věci ji jemně dochutit voňavým kořením. Osvědčená je skořice a muškátový oříšek. Podle libosti můžete sáhnout i po špetce mletého zázvoru, hřebíčku nebo nového koření.

Chcete zkusit variaci na tento recept? Pak je tu Pumpkin Pie (Dýňový koláč).

TIP! Vyberte si i z dalších dýňových receptů:
Dýňová mléčná káva s kořením
Dýňový cheesecake s ořechovou pokrývkou
Dýňové muffiny s ovesnou drobenkou
Dýňovo-skořicové cookies
Dýňový chléb s čokoládou a javorovým sirupem

E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.

Americký dýňový koláč

AMERICKÝ DÝŇOVÝ KOLÁČ

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
180 g špaldové hladké mouky
2 lžíce (16 g) kukuřičné hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžíce (12 g) třtinového cukru (tmavého, případně světlého)
špetka soli
125 g másla, studeného, pokrájeného na menší kusy
2 lžíce vody, studené

Náplň:
240 g dýňového pyré
50 g třtinového cukru (tmavého, příp. světlého)
2 lžíce (30 ml) javorového sirupu
165 ml kondenzovaného mléka, neslazeného
1 lžička skořice, mleté
½ lžičky muškátového oříšku, mletého
2 vejce

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou formu o průměru 24 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
  2. Ve větší míse promíchejte obě mouky, kypřící prášek, cukr a sůl, přidejte máslo a vodu, a vše zpracujte v pevné a hladké těsto. Pracujte rychle, aby se ingredience spojily, ale aby se máslo příliš nerozehřálo. Můžete si pomoci vidličkou, pastry blenderem nebo i robotem. Hotové těsto vytvarujte do koule, dejte do mikroténového sáčku a vložte alespoň na půl hodiny do lednice.
  3. Mezitím si připravte náplň. Ve větší míse dobře promíchejte dýňové pyré, cukr, javorový sirup, mléko a koření. Pak vešlehejte obě vejce.
  4. Vezměte těsto a na pomoučeném válu nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi ho vyválejte na kolo o něco větší, než je průměr koláčové formy. Těsto opatrně přeneste do formy tak, aby pokrylo její dno i boky. Okraje těsta ořízněte a hezky zarovnejte. Poté těsto ve formě vidličkou několikrát propíchejte, aby při pečení mohla unikat pára, zakryjte ho pečícím papírem a naplňte například suchou čočkou nebo rýží, aby se zatížilo.
  5. Troubu vyhřejte na 180 °C a těsto do ní dejte na 10 minut zapéci. Pak formu vyndejte na kovovou mřížku, odstraňte pečící papír se zatížením a těsto nechte mírně vychladnout. Troubu nechte puštěnou.
  6. Připravenou dýňovou náplň vlijte na těsto ve formě a uhlaďte dorovna.
  7. Formu s koláčem vraťte do trouby a pečte cca 50 minut nebo dokud nejsou okraje těsta lehce nahnědlé a náplň viditelně pevná, ale nevysušená.
  8. Upečený koláč vyjměte z trouby, postavte na kovovou mřížku a nechte vychladnout.
  9. Koláč můžete dle libosti servírovat samostatně nebo například ozdobený šlehačkou, kopečkem zmrzliny nebo jen lehce pocukrovaný. Pokud se hned nesní, uskladněný v lednici vydrží i pár dní.

Americký dýňový koláč

Americký dýňový koláč

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close