Eton mess, můj nejmilejší anglický dezert. Snadný a rychlý na přípravu, lehký, jemně sladký a osvěžující díky jahodám. Jeden podobný recept už tady mám – Eton mess s levandulí. Najdete tam nejen rozpis ingrediencí, ale také trochu povídání o historii tohoto dezertu, kdyby si chtěl někdo počíst něco navíc.
Tentokrát vám však představím původní verzi tohoto dezertu bez levandule a jiných úprav. Pravý anglický eton mess je jednoduchá trojkombinace meringue neboli sněhového pečiva, šlehačky a čerstvých jahod. A je úžasná. Nejen díky skvělé chuti, ale i téměř bezpracné přípravě. Všechny ingredience buď postupně navršíte na sebe, nebo je zlehka promícháte dohromady. Už jsem ale ochutnala i variantu, kdy se ovoce a nadrcené sněhové pečivo v misce jen zalily tekutou smetanou. Šleháním šlehačky se nikdo nezdržoval a také to bylo výborné.
Sněhové pečivo se dá běžně koupit, ale pokud si chcete udělat radost domácími pusinkami (a tím si tedy trochu té práce přidělat), níže uvádím postup na jejich upečení.
Léto a sezóna čerstvého ovoce je v plném proudu, pojďme si to užít!
E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.
ETON MESS
INGREDIENCE
500 g jahod
½ l smetany ke šlehání
meringue (můžete koupit už hotové sněhové pečivo, pusinky, hnízda atd., nebo si upéci domácí, viz recept níže)
NA MERINGUE:
4 bílky (žloutky nebudete potřebovat, tak je uschovejte třeba na další pečení)
špetka soli
160 g cukru (světlého třtinového nebo řepného dle chuti)
POSTUP
- Na pečení meringue budete potřebovat 2 velké mělké plechy vyložené pečícím papírem. Na servírování pak 4-6 skleněných misek či pohárků.
- Pokud se rozhodnete pro domácí meringue, dejte do velké čisté suché mísy bílky se špetkou soli a ušlehejte z nich elektrickým šlehačem pevný sníh. Šlehejte na nízké až střední obrátky, dokud sníh netvoří špičky. Když je dostatečně pevný, po částech do něj vešlehejte cukr.
- Troubu vyhřejte na 200 °C. Sníh přendejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a na připravené plechy tvořte malé pusinky o průměru cca 3 cm. Pak oba plechy vložte nad sebe do střední části předehřáté trouby a pečte 1 a ½ hodiny. Pak troubu vypněte, neotvírejte, a pusinky v ní nechte dojít, dokud trouba nevychladne. (Takto si meringue můžete upéci i několik dní dopředu a skladovat v dóze na suchém místě do doby, než ho použijete.)
- Teď už stačí jen připravit věci na servírování. Smetanu ušlehejte elektrickým šlehačem dopevna. Šlehejte na nízké až střední otáčky, dokud smetana hezky nedrží tvar, ale nepřešlehejte ji. Jahody odstopkujte, omyjte a pokrájejte na poloviny nebo čtvrtiny podle libosti. Pusinky nalámejte na menší kousky a nevyhazujte ani sladký prášek, který při lámání opadá. Naopak ho do dezertu použijte také.
- Do misek či pohárů střídavě vrstvěte nadrcený meringue, šlehačku a jahody, zakončete vrstvou jahod. Pokud netrváte na úhledném střídání jednotlivých vrstev, všechny ingredience můžete také zlehka promíchat dohromady a do misek naservírovat už hotový mix.
- Eton mess podávejte nejlépe ihned začerstva, případně ponechejte nejdéle do druhého dne v lednici. Sněhové pusinky v šlehačkovo-jahodové směsi rychle vlhnou a nakonec z nich jsou jen takové slaďoučké obláčky.