Letos jsem svým dětem k Mezinárodnímu dni dětí připravila nanukové hody. Jako většina malých capartů mají i ti moji rádi mražené pochoutky. A protože si je chceme dopřávat ve zdravější podobě, než jsou ty kupované, děláme si vlastní domácí. Jsou vynikající, víme, co jsme do nich dali, a navíc si u přípravy užijeme spoustu legrace. Mám radost, když mi děti pomáhají a když se samy nadšeně zapojí. Povídáme si, zdravě mlsáme a vůbec je to moc hezky strávený společný čas.
Tentokrát jsme se rozhodli pro nanuky z jahod a malin. Neměli jsme po ruce čerstvé ovoce, tak jsme sáhli po tom mraženém, ale jakmile bude příležitost a na zahradě nová úroda, určitě si nanuky uděláme znovu. Z čerstvého ovoce jsou totiž nejlepší. Kombinace jahod a malin je prostě úžasná, ale nanuky můžete vyzkoušet i jenom z jahod, nebo pouze z malin a výsledek bude neméně skvělý.
Kromě ovoce budete potřebovat už jen dvě ingredience. Smetanu a cukr. Já mám ráda klasickou chuť smetany ke šlehání a světlého třtinového cukru. Ale protože také ráda zkouším zdravější alternativy, už jsem nanuky dělala i z kokosového mléka místo smetany a javorového sirupu místo cukru. Nebojíte-li se nových chutí, vyzkoušejte i tuto verzi nanuků, protože jsou opravdu výborné a také velmi zdravé, takže mlsat je můžete bez výčitek :-).
TIP! Máte rádi i zmrzliny? Potom vyzkoušejte také zajímavý recept na Zmrzlinu z banánů a arašídového másla.
JAHODOVÉ NEBO MALINOVÉ NANUKY
INGREDIENCE
450 g jahod, malin nebo jejich směsi, čerstvých či mražených
50 g světlého třtinového cukru (např. light muscovado, demerara), (nebo více podle chuti)
200 ml smetany ke šlehání
POSTUP
- Připravte si formičky s držacími víčky na výrobu nanuků.
- Čerstvé ovoce opláchněte v tekoucí vodě a zbavte ho stopek. Pokud použijete mražené ovoce, nechte ho trochu povolit při pokojové teplotě, aby šlo dobře mixovat. Ovoce vložte do mixéru, přisypejte cukr a přilejte smetanu. Nechte vše mixovat tak dlouho, až vznikne hladká a jemná ovocná směs. Pokud se vám bude zdát málo sladká, přidejte cukr (nebo jiné sladidlo) podle své chuti.
- Ovocnou směs nalijte pomocí lžíce či malého trychtýřku do formiček na nanuky a uzavřete je víčky.
- Připravené nanuky vložte do mrazáku a nechte je mrazit, dokud zcela neztuhnou. Nejlépe přes noc.
- Až budete chtít zmražené nanuky konzumovat, ponořte je na chviličku do hrnku s hodně teplou vodou tak, aby se namočila téměř celá formička, ale voda se nedostala na zmraženou ovocnou hmotu. Poté formičkou opatrně zahýbejte do stran, až se sama uvolní a nanuk půjde lehce vyjmout.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 10-12 nanuků.
Juuu, ty vypadaji krasne 🙂 Zkousela jste nekdy i cokoladove nebo kavove nanuky? 🙂
Děkuju, Maru. Zkoušela jsem čokoládové i vanilkové. Recepty sem určitě postupně přidám. A i když jsem opravdu velký kávomil, tak kávové nanuky jsem ještě nezkoušela :-). Vy ano? Povedly se?
Já právě ještě ne 🙂 Jenom jsem dělala smothies z lesního ovoce a nakonec to zamrazila a povedl se nanuk 🙂 Ale říkala jsem si, že bych udělala čokoládové a kávové, jelikož obojí miluju 🙂 Nebo s Caro, variantu bez kofeinu a mohly by si pochutnat i děti… Pokud někdy něco podobného vyzkoušíte vy, ráda se podívám na recept 🙂 Jak jsou teď ty horké dny, tak to k nanukovým receptům svádí! 🙂
To ano, v tom horku je lepší mlsat něco studeného, než stát u rozpálené trouby. Nanuky z kávy nebo z Cara musí být skvělé, to je dobrý tip! Tak uvidíme :-).