Krémová čokoládová zmrzlina

Autor: Táňa
09/06/2017

Krémčokozmrz1

Také máte s příchodem horkých dnů takovou chuť na pořádnou porci studené osvěžující zmrzliny? A co takhle dát si poctivou čokoládovou! Má sice trochu pracnější přípravu, ale toho se nebojte. Pokud se do ní pustíte, odměna bude sladká, protože na konci vás čeká úžasná krémová čokoládová zmrzlina.

Zmrzlinu jsem nazvala krémovou, protože její konzistence je díky žloutkovému custardu a našlehané smetaně opravdu nádherně jemná a krémová. Chce to sice trochu trpělivosti s vařením a chladnutím custardu, ale vyplatí se to.

Chcete-li vytvořit co nejlahodnější zmrzlinu, nešetřete na kvalitě použité čokolády. Já pro vyváženou chuť obvykle míchám hořkou a mléčnou čokoládu, ale vedle nešlápnete, ani když si vyberete pouze jeden druh. Jen s hořkou čokoládou bude mít zmrzlina intenzivnější kakaovou chuť a možná si ji budete chtít proto i více přisladit.

Pokud si pohlídáte lepek v čokoládě, zmrzlina bude bezlepková. Stejně tak lze nahradit běžné mléko a smetanu mlékem a smetanou bez laktózy.

Tak teď už letnímu mlsání nic nebrání. Dobrou chuť! 🙂

TIP! Pro více osvěžení se podívejte i na další zmrzliny: Zmrzlina z banánů a arašídového másla nebo Jahodovo-jogurtová zmrzlina.

Krémčokozmrz2

KRÉMOVÁ ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA

INGREDIENCE

300 ml plnotučného mléka
3 žloutky (bílky nebudete potřebovat, uschovejte je do lednice pro jiné pečení)
90 g světlého třtinového cukru (používám cukr demerara)
1 vanilkový lusk
špetka soli
300 ml smetany ke šlehání
120 g čokolády (nejlépe směs hořké a mléčné)

POSTUP

  1. Budete potřebovat větší plastovou uzavíratelnou nádobu vhodnou ke zmrazení.
  2. Do kastrůlku vlijte mléko a nechte ho ohřívat na mírném ohni cca 1-2 minuty, až je horké. Nevařte a odstavte z ohně.
  3. Vanilkový lusk rozřízněte napůl a z obou jeho částí nožem vyškrábněte zrníčka.
  4. Ve větší misce ušlehejte žloutky s cukrem, přilijte k nim horké mléko a prošlehejte. Směs vlijte zpět do kastrůlku, přidejte obě části vanilkového lusku i vanilková zrníčka a kastrůlek postavte na nejmenší plotýnku na nejmírnější oheň. Za stálého míchání nechte provářet 15-20 minut, až vaječný custard zhoustne a trochu ulpívá na lžíci.
  5. Kastrůlek s custardem odstavte z ohně a vyndejte z něj obě části vanilkového lusku. Pak přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Hotový čokoládový custard nechte za občasného promíchání vychladnout.
  6. Custard nalijte do připravené plastové nádoby a vložte ho na 1-2 hodiny do mrazáku.
  7. Mezitím ušlehejte dopevna šlehačku.
  8. Custard vyndejte z mrazáku, promíchejte, a pak do něj vmíchejte ušlehanou šlehačku. Nádobu uložte zpět do mrazáku na 2-3 hodiny. Během této doby custard se šlehačkou alespoň dvakrát promíchejte, aby se ve zmrzlině netvořily ledové krystalky a měla hladkou strukturu.
  9. A zmrzlina je hotová! Pokud by přeci jen nebyla ještě dostatečně pevná, dejte jí další 1-2 hodinky v mrazáku k dobru. A samozřejmě naprosto perfektně ztuhne, pokud ji necháte mrazit přes noc. V tom případě ji nechte naopak těsně před servírováním chvilku odstát při pokojové teplotě, aby trochu povolila a šla dobře nabírat.

Krémčokozmrz3

Krémčokozmrz4

Krémčokozmrz5

Krémčokozmrz6

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close