Nanukové ořechové řezy

Autor: Táňa
10/03/2021

Nanukové ořechové řezy jsou jedním z top zákusků mého dětství. Jak já je milovala. Pro mě to byl slavnostní dezert, takový ten, který se nepeče každou neděli, ale pro ještě lepší příležitosti. A jeden kousek byl prostě vždycky málo. Dnes si je čas od času upečeme pro radost, i když není zrovna významná událost. Pořád je miluju. A se mnou celá rodina.

Bez lískových oříšků do těsta a do krému by to nebylo ono. Některé recepty pracují s jinými druhy ořechů, ale já používám výhradně lískové. To je ta chuť, kterou znám z dětství.

Pár změn jsem ale oproti původnímu receptu přeci jen provedla. Část pšeničné polohrubé mouky jsem nahradila špaldovou celozrnnou, bílý cukr nerafinovaným třtinovým a celkově jsem snížila sladkost a také množství másla v krému.

Třešničkou bývá čokoládová poleva. Tradiční recept počítá s použitím čokolády rozmíchané s trochou ztuženého tuku. Poleva je pak po zaschnutí pěkně pevná a křupavá. Já se občas uchyluji i k modernější verzi polevy, tzv. ganache, čokoládě rozmíchané se smetanou. Ta je po zatuhnutí spíše krémová a při krájení se neláme. Vyzkoušejte, co vám osobně bude milejší.

Řezy můžete mít nižší i vyšší podle toho, jak velký plech zvolíte. Já mám raději nižší korpus a tak častěji řezy peču na větším plechu, jehož rozměry uvádím i v receptu.

Ještě k tomu, proč vlastně nanukové. Řezy se mají uchovávat v lednici, kde pěkně ztuhnou, vychladí se a chutí pak připomínají nanuk. Jednoduché.

Myslím, že nebudu dlouho čekat a nanukové řezy opět upeču. A pak zase a zase… 🙂

NANUKOVÉ OŘECHOVÉ ŘEZY

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
3 vejce (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
80 g třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
špetka soli
2 lžíce oleje (dávám slunečnicový)
5 lžic studené vody
80 g lískových oříšků, namletých najemno
150 g mouky (dávám polovinu špaldové celozrnné a polovinu pšeničné polohrubé)
1 a ½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

Krém:
½ litru mléka (dávám polotučné)
1 vanilkový pudinkový prášek
2 rovné lžíce kukuřičné moučky (např. Gustin)
150 g másla, pokojové teploty
60 g moučkového třtinového cukru (melu si ho v elektrickém kávovém mlýnku)
20 g vanilkového třtinového cukru
50 g lískových oříšků, namletých najemno

Čokoládová poleva:
150 g čokolády (používám hořkou s obsahem kakaa alespoň 50 %)
1 vrchovatá lžička ztuženého tuku
nebo
Ganache:
150 g čokolády
150 g smetany ke šlehání

POSTUP

  1. Připravte si plech s vyšším okrajem a vyložte ho papírem na pečení, nebo vymažte máslem a vysypejte moukou. Já používám nejčastěji plech o rozměrech 38×28 cm.
  2. Na těsto do větší mísy vložte žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a solí a vyšlehejte dojemna (můžete si pomoci kuchyňským robotem). Přilijte olej s vodou a znovu prošlehejte. Pak přidejte oříšky a mouku s kypřícím práškem. Nakonec už jen zlehka vmíchejte sníh z bílků ušlehaný dopevna. Hotové těsto vlijte do připravené formy a rozetřete dorovna.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte cca 25 minut, až je těsto pevné a pružné.
  4. Upečený korpus vyjměte z trouby, přeneste na kovovou mřížku a nechte ve formě vychladnout.
  5. Mezitím si připravte krém. Nejprve se z mléka, vanilkového pudinkového prášku a kukuřičné moučky uvaří hustý pudink (podle návodu na sáčku od pudinku). Ten nechte vychladnout a občas ho dobře promíchejte, aby se na povrchu neudělal silný škraloup.
  6. V jiné nádobě vyšlehejte dojemna máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, přimíchejte oříšky a nakonec po lžících postupně vešlehejte vychladlý pudink. Hotový krém rozetřete na upečený korpus a uhlad’te dorovna.
  7. Na čokoládovou polevu si rozehřejte v plecháčku na sporáku čokoládu s tukem na nejmírnějším ohni (nevařte, jen rozehřejte a hned odstavte!), nebo můžete také v ohnivzdorné misce v mikrovlnce (vždy pusťte plný výkon na několik vteřin, pak vypněte, čokoládu promíchejte, znovu zapněte plný výkon na pár vteřin, vypněte a promíchejte, a takto pokračujte, dokud se čokoláda nerozpustí. Jen hlídejte, ať se vám nespálí, jde to rychle.). Polevu nechte trošičku zchladnout a ještě teplou nalijte do formy na krém. Uhlaďte.
  8. Nebo zkuste ganache. Čokoládu spolu se smetanou dejte v plecháčku či kastrůlku nahřát na nejmírnější oheň a jakmile se čokoláda začne rozpouštět, odstavte nádobu z ohně a čokoládu se smetanou míchejte tak dlouho, až se spojí v hladkou polotekutou hmotu. Ještě teplou ji nalijte a rozetřete na krém.
  9. Hotové řezy dejte ztuhnout a rozležet (nejlépe přes noc) do lednice, kde je i po nakrojení nadále skladujte. Podávejte nakrájené na menší dílky.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close