Ačkoliv jsem je jako dítě příliš nemusela, dnes bábovky miluju a peču je opravdu velmi často. Mám své oblíbené recepty a jedním z nich se stal i recept na prezidentskou bábovku. Je spíše svátečnější, ale o to více si na ní pokaždé pochutnám.
Poctivá, bohatá, plná chutí a výborných ingrediencí. Tak ji vnímám já. Originální recept káže péci z polohrubé mouky. Já ji dělávám tradičně trošku ozdravenější a předepsané množství mouky spravedlivě dělím nejčastěji mezi polohrubou a špaldovou celozrnnou mouku. Stejně tak snižuji množství cukru, myslím, že množství, které uvádím v receptu, je dostačující.
Aby bábovka nejen dobře chutnala, ale navíc i hezky voněla, tak kromě vanilky do těsta přidávám také strouhanou citrónovou kůru. Dalším silným nositelem chuti jsou tu mleté ořechy. Já mám nejraději vlašské, ale lahodné jsou i lískové oříšky, případně mandle.
Strouhaná čokoláda výslednou chuť bábovky pak příjemně doladí. Osobně preferuji hořkou, která je výraznější, ale máte-li raději mléčnou, klidně zvolte tuto.
Jestli jste milovníci bábovek a prezidentskou bábovku jste ještě nikdy nevyzkoušeli, vřele doporučuji. Alespoň jednou za čas, myslím, jistě nezklame.
E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.
PREZIDENTSKÁ BÁBOVKA
INGREDIENCE
200 g světlého třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
špetka soli
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
200 g másla, povoleného při pokojové teplotě
5 vajec (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
200 ml smetany ke šlehání
50 g čokolády, nastrouhané (používám hořkou čokoládu)
100 g ořechů, nastrouhaných najemno (nejčastěji dávám vlašské, ale výborné jsou i lískové či mandle)
300 g polohrubé mouky (tak uvádí původní recept, já však dávám nejčastěji 150 g pšeničné polohrubé a 150 g špaldové celozrnné)
1 kypřící prášek bez fosfátů
POSTUP
- Bábovkovou formu dobře vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
- Na těsto ve velké míse šlehejte oba cukry, sůl, citrónovou kůru, máslo a žloutky, dokud nejsou našlehané do světlé pěny. Já nechávám šlehat robot po dobu cca 10 minut. Pak postupně přimíchejte smetanu, čokoládu s ořechy a mouku promíchanou s kypřícím práškem. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte sníh z bílků vyšlehaný dotuha. Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte.
- Troubu rozehřejte na 170 °C, vložte naplněnou formu a pečte asi 1 hodinu. Zda je bábovka upečená, můžete vyzkoušet zapíchnutím dřevěné špejle. Po vytažení z bábovky by měla zůstat suchá bez nalepeného těsta.
- Upečenou bábovku vyjměte z trouby a nechte ji ve formě odstát 5-10 minut. Pak ji opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte vychladnout. Před podáváním je možné bábovku dle libosti ještě pocukrovat, polít polevou, ozdobit oříšky, kandovaným ovocem atd.