U některých dezertů mám občas pocit, že fotka nedokáže zcela vystihnout, jak moc jsou dobré. Na první pohled nevypadají příliš lákavě, ale jakmile je ochutnáte, zjistíte, o jakou dobrotu byste se ochudili, kdybyste na ten první dojem dali. Dost možná je to případ i mého dnešního receptu. Když si švestkový crumble s mandlemi a marcipánem naložíte do misky, trochu se rozpadne, promíchá a vypadá trochu jako kompot s granolou. Ale pak ta chuť! A když ho zakápnete ještě trochou tekuté šlehačky…
Crumble patří mezi ty nejjednodušší dezerty vůbec. Chce to jen spoustu ovoce a na to užmoulat drobenku z několika základních ingrediencí. Mezi nimi samozřejmě nesmí chybět máslo a cukr, a pak záleží na konkrétním receptu. Nejčastěji se přidávají ovesné vločky, různé druhy mouk, mandle, oříšky, z koření třeba oblíbená skořice, hřebíček, muškátový oříšek a podobně. Záleží také na použitém ovoci, jak se chuťově k čemu hodí.
Já jsem použila švestky a ty se výborně kombinují se skořicí a mandlemi. A protože jsem pořádná mlsalka, neodolala jsem a přidala též pravý mandlový marcipán, který výslednou chuť skvostně doplnil. A já už tento crumble ani jinak nepřipravuji, než právě s ním.
Množství švestek v receptu je spíše orientační. Někdy jich na uvedenou velikost formy použiji 20, někdy i 30, vybírám si také podle sladkosti a zralosti švestek. Pokud mám hodně zralé sladké švestky, dám jich více, pokud mají spíše kyselejší nádech, postačí jich méně. Množství drobenky a cukru přitom ponechávám stejné.
Švestek je všude ještě spousta, tak zapomeňte na starosti a dopřejte si pořádnou porci zdravého mlsání.
ŠVESTKOVÝ CRUMBLE S MANDLEMI A MARCIPÁNEM
INGREDIENCE
100 g másla
100 g celozrnné špaldové mouky
100 g ovesných vloček
50 g třtinového cukru
½ lžičky skořice
50 g mandlových plátků
50 g mandlového marcipánu, nakrájeného na 1 cm kousky
+ 20-30 švestek, rozpůlených, vypeckovaných
POSTUP
- Budete potřebovat zapékací formu 30×20 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
- Očištěné půlky švestek rozprostřete řeznou stranou vzhůru po celé ploše formy.
- Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte formu se švestkami a pečte 15 minut. Pak formu vyjměte na kovovou mřížku.
- Mezitím do větší mísy dejte máslo, mouku, ovesné vločky, cukr a skořici a mněte mezi prsty, dokud ze všeho nebude mokrá drobenka. Pak ji rozvrstvěte na zapečené švestky ve formě, rovnoměrně posypejte plátky mandlí a kostičkami marcipánu.
- Formu vložte zpět do trouby rozpálené na 200 °C a nechte péct 20 minut, dokud nebudou drobenka i marcipán zbarvené hezky dozlatova.
- Crumble vytáhněte z trouby a na kovové mřížce nechte zchladnout. Podávejte ho ještě teplý, samotný nebo ještě lépe zakápnutý trochou smetany, případně s vanilkovou zmrzlinou. Výborný je i studený, rozleželý. Crumble uchovávejte v lednici, kde vydrží 2-3 dny.