Tvarohová bábovka s čokoládou a jablky

Autor: Táňa
09/03/2025

Chuť na kus bábovky s hrnkem dobré kávy či oblíbeného čaje občas přepadne asi každého z nás. A pro tyto případy mám pro vás recept na výbornou tvarohovou bábovku s čokoládou a jablky.

Jde o docela tradiční recept na tvarohovou bábovku, která je však vylepšená o rozpuštěnou hořkou čokoládu a pokrájená jablíčka. Bábovka má díky tomu nejen jemně čokoládovou chuť, ale také je příjemně svěží a vláčná.

Příprava bábovky je poměrně rychlá. Navíc usnadněna tím, že není potřeba vyšlehaného sněhu z bílků. Do těsta se zapracovávají rovnou celá vejce.

Bábovka je výborná k snídani, k svačině, jen tak na mlsání, prostě kdykoliv. Dejte si i vy.

Tvarohová bábovka s čokoládou a jablky

TVAROHOVÁ BÁBOVKA S ČOKOLÁDOU A JABLKY

INGREDIENCE

4 vejce (celá)
20 g vanilkového třtinového cukru
160 g třtinového cukru
špetka soli
nastrouhaná kůra a šťáva z ½ citrónu (nejlépe bez chemického ošetření)
130 g másla, rozpuštěného a mírně zchladlého
250 g tvarohu (dávám polotučný)
100 g hořké čokolády (54,5 % kakaa), rozpuštěné a zchladlé
250 g polohrubé mouky (nebo také dávám ⅔ polohrubé pšeničné a ⅓ celozrnné špaldové)
1 kypřící prášek bez fosfátů
1 velké či 2 malá jablka, oloupaná, vyjádřená a nakrájená na malé kousky

POSTUP

  1. Bábovkovou formu dobře vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo nastrouhaným kokosem.
  2. Připravte si těsto. Ve velké míse šlehejte ručně nebo pomocí robotu celá vejce s oběma cukry a solí do lehkého napěnění. Přidejte citrónovou kůru a šťávu, máslo, tvaroh a čokoládu a opět dobře prošlehejte. Pak do mísy vsypejte mouku promíchanou s kypřícím práškem a kousky jablek. Vše už jen zlehka stěrkou promíchejte. Těsto nalijte do připravené bábovkové formy a povrch rozetřete dorovna.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte asi 50-55 minut. Zda je bábovka upečená, vyzkoušejte zapíchnutím dřevěné špejle. Ta by měla po vytažení z bábovky zůstat suchá bez nalepeného těsta. V případě potřeby pečte dalších 5-10 minut a zopakujte test se špejlí.
  4. Upečenou bábovku vyjměte z trouby a nechte ji ve formě odstát cca 10 minut. Pak ji opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte vychladnout. Před podáváním je možné bábovku pocukrovat, polít polevou či jinak libovolně dozdobit.

Tvarohová bábovka s čokoládou a jablky

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like 0
Close
Close