Dnes mám pro vás recept na velikonoční cupcakes, které mohou zpestřit a rozšířit nabídku vašich velikonočních dobrot.
Jsou to celozrnné dortíčky z citrónovo-mandlového těsta s máslovým krémem. Jejich příprava není těžká a nezabere mnoho času. Jednoduše upečete muffiny, na které po vychladnutí nanesete zdobičkou vrstvu sladkého krému, a dozdobíte je například marcipánovými vajíčky, ovocem, nebo jinými ozdobami, které máte rádi.
VELIKONOČNÍ CUPCAKES
INGREDIENCE
Těsto:
40 g másla, rozpuštěného a vychladlého
40 g tmavého třtinového cukru (dark muscovado)
2 lžíce (30 ml) javorového sirupu
125 ml plnotučného mléka
1 lžička citrónové šťávy
strouhaná kůra z ¼ citrónu
1 vejce
1 lžička vanilky (pasty, esence, extraktu)
špetka soli
30 g mandlí, oloupaných, jemně namletých
110 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
Máslový krém:
40 g másla, pokojové teploty
80 g světlého třtinového cukru (light muscovado, demerara), namletého na moučku
1 lžička mléka
POSTUP
- Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky na pečení.
- V míse ušlehejte máslo s cukrem, přidejte javorový sirup, mléko, citrónovou šťávu a kůru, vejce, vanilku a sůl a znovu ušlehejte. Nakonec přisypejte mandle a mouku s kypřícím práškem. Umíchejte těsto a pomocí lžíce ho nalejte do papírových košíčků v připravené formě.
- Troubu předehřejte na 180 ºC. Vložte formu s těstem a pečte cca 20-25 minut nebo dokud cupcakes nezačnou na okrajích zlátnout.
- Upečené cupcakes vyjměte z trouby, nechte chvilku odstát ve formě, pak je vyklopte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte krém. V misce šlehejte máslo, až je pěkně napěněné. Přisypejte moučkový cukr a dobře vyšlehejte. Nakonec krém zjemněte zašleháním mléka.
- Hotový krém přendejte do cukrářského sáčku s vroubkovanou zdobící špičkou a nastříkejte ho na upečené cupcakes. Pak je dozdobte podle libosti marcipánovými vajíčky, čokoládou, ovocem atd.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 6 cupcakes.