Velikonoční motýlci z lineckého těsta

Autor: Táňa
11/04/2022

Recept na Linecké cukroví ze špaldové mouky mám na blogu už pár let. Nejčastěji ho připravuji na pečení vánočního cukroví, ale kromě toho i při různých lepších příležitostech během celého roku, včetně Velikonoc.

Říkala jsem si proto, že by bylo fajn tu mít i samostatný recept z tohoto osvědčeného těsta na cukroví ve velikonočním hávu. A tak vznikli velikonoční motýlci z lineckého těsta.

Líbil se mi jarní motiv motýlků, ale samozřejmě můžete vykrájet například vajíčka, zajíčky a podobně.

S těstem se velmi dobře pracuje a také chuťově je skvělé. Po upečení ho nemusíte nechávat dlouze uležet. Stačí ho promazat dobrou marmeládou, upečené tvary natáhnou její vlhkost a hned druhý den je cukroví vláčné a rozplývá se na jazyku.

Vyzkoušejte! Přeji krásné Velikonoce!

Velikonoční motýlci z lineckého těsta

VELIKONOČNÍ MOTÝLCI Z LINECKÉHO TĚSTA

INGREDIENCE

500 g špaldové hladké mouky
90 g moučkového třtinového cukru (melu si třtinový cukr v elektrickém mlýnku na kávu)
20 g vanilkového třtinového cukru
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
2 lžičky citrónové šťávy
3 žloutky (bílky použijte například v receptu na Sněhové pusinky s třtinovým cukrem)
300 g másla, studeného, pokrájeného na menší kousky

POSTUP

  1. Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení. (Já obvykle používám dva až tři plechy, abych nemusela čekat, než se dopeče předchozí várka cukroví, a práce jde tak rychleji.)
  2. Na těsto smíchejte ve velké míse mouku, moučkový a vanilkový cukr. Poté přidejte citrónovou kůru a šťávu, žloutky a máslo a vypracujte hladké jemné těsto. Pro urychlení práce si můžete pomoci i kuchyňským robotem. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie, a dejte alespoň na dvě hodiny odpočívat do lednice. (Těsto můžete nechat v lednici i přes noc, jen ho pak před použitím nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby trochu změklo a šlo s ním dobře pracovat. Když je těsto naopak hodně měkké a lepí se na váleček, vraťte ho na půl hodiny do lednice a teprve pak ho znovu použijte).
  3. Hotové těsto rozválejte na válu posypaném moukou (nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi) na plát silný cca 3-4 mm, formičkou z něj vykrájejte motýlky či jiné velikonoční tvary a přeneste je na připravený plech.
  4. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 10 minut nebo dokud okraje tvarů nezačnou jen lehounce zlátnout.
  5. Upečené tvary nechte po vytažení z trouby chvíli zchladnout na plechu, aby se zahorka nepolámaly. Pak je sejměte a nechte zcela vychladnout.
  6. Vychladlé motýlky slepujte marmeládou nebo krémem. Můžete je polít čokoládou, posypat oříšky, cukrovým máčkem či jinak ozdobit podle vlastní libosti.

Velikonoční motýlci z lineckého těsta

Velikonoční motýlci z lineckého těsta

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close