Ovocný koláč s tvarohem a drobenkou je tak trochu klasika, ale osvědčená. Jenom během letošního léta jsem ho pekla nesčetněkrát. Sezóna letního ovoce je pro něj jako stvořená. Nejčastěji jsem ho pekla s borůvkami a rybízem, ale moc dobrý je i s jahodami, malinami nebo rebarborou.
Křehké těsto jako základ, jemná tvarohová náplň, osvěžující ovoce a slaďoučká drobenka navrch. Výborná kombinace. Líbí se mi, jak si lze s koláčem chuťově pohrát podle výběru ovoce. Řekla bych, že skoro není druh, který byste nemohli použít.
A pokud byste neměli po ruce čerstvé ovoce, můžete koláč upéct i s mraženým. Takže si ho můžete dopřát celoročně.
OVOCNÝ KOLÁČ S TVAROHEM A DROBENKOU
INGREDIENCE
(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)
TĚSTO:
150 g špaldové hladké mouky
¼ lžičky soli
20 g vanilkového třtinového cukru
80 g másla, studeného, pokrájeného na menší kusy
3-4 lžíce studené vody, podle potřeby
TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
250 g tvarohu (dávám polotučný)
20 g vanilkového cukru
60 g třtinového cukru
trošku nastrouhané citrónové kůry (nejlépe bez chemického ošetření)
1 vejce
+ 200 g borůvek a 100 g červeného rybízu (nebo jiného drobného ovoce dle chuti), čerstvých, příp. mražených
DROBENKA:
70 g mouky (dávám půl špaldové hladké a půl pšeničné polohrubé)
50 g třtinového cukru
50 g másla
POSTUP
- Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
- Nejprve si připravte těsto. V míse promíchejte mouku, sůl a cukr. Přidejte máslo s vodou a vypracujte vláčné těsto. Z hotového těsta udělejte kouli, zabalte do mikroténového sáčku a dejte odpočívat do lednice. Stačí půl hodiny, ale podle potřeby můžete déle. Klidně i přes noc, jen pak nechte těsto před vyvalováním chvíli povolit při pokojové teplotě.
- Na náplň prošlehejte ve větší misce tvaroh s oběma cukry, citrónovou kůrou a vejcem.
- Na drobenku dejte do menší misky všechny ingredience. Mouku, cukr a máslo mněte mezi prsty, až vznikne sypká žmolenka. Než ji použijete, uložte ji do lednice.
- Odpočinuté těsto na pomoučeném válu nebo například mezi dvěma mikroténovými sáčky rozválejte na velikost formy a vyložte jím její dno i boky. Okraje těsta zarovnejte. Poté na těsto vlijte tvarohovou náplň a uhlaďte dorovna. Na náplň rovnoměrně rozložte očištěné ovoce a posypejte drobenkou.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou koláčovou formu a pečte cca 50 minut, dokud se těsto zvlhčené náplní a ovocem dobře nepropeče. Okraje by měly být pěkně dozlatova.
- Upečený koláč vyjměte z trouby, postavte na kovovou mřížku a nechte zcela vychladnout, aby náplň ztuhla. Koláč můžete servírovat ihned, ale výborný je i uleželý přes noc.