Rebarborový koláč s drobenkou

Autor: Táňa
25/05/2015

Sezóna rebarbory začala a dezerty z ní jsou úžasné. Rozhodně nepatří mezi ty chuťově mdlé. Právě naopak. Mám ráda, jak jsou díky ní příjemně nakyslé a svěží. Rebarbora se navíc výborně snáší s jiným ovocem (ano, vím, že rebarbora je botanicky spíše zeleninou, ale stejně ji ponejvíce připravujeme a baštíme jako ovoce). Skvělá je například v kombinaci s jahodami nebo jablky, ale také borůvkami, malinami a třešněmi. Z koření se k ní hodí skořice, muškátový oříšek, zázvor, vanilka nebo také citrónová kůra a šťáva. Kombinace a možnosti dochucení jsou skutečně variabilní.

Určitě jste už také slyšeli, že se to s rebarborou nemá přehánět, protože našemu organizmu neprospívá. Trochu jsem zapátrala, abych našla relevantní informace o tom, jak to s ní ve skutečnosti vlastně je. Rebarbora je hodně kyselá, neboť obsahuje velké množství kyseliny šťavelové. Zejména tedy listy, které se proto nekonzumují. V kuchyni se využívají řapíky rebarbory a měly by se vždy tepelně upravit, povařit, upéct. Kyselina šťavelová může způsobit našemu tělu potíže a protože má mimo jiné vliv také na odčerpávání vápníku z organizmu, doporučuje se konzumovat rebarboru spolu s mléčnými výrobky, bohatými na vápník. Na druhou stranu v rebarboře najdeme také některé zdraví prospěšné vitamíny, minerály, kyseliny a vlákninu. A tak budeme-li rebarboru konzumovat s rozumem a v malém množství, myslím, že není důvod si ji bez obav občas nedopřát.

Na tento rebarborový koláč s drobenkou jsem použila svou oblíbenou špaldovou celozrnnou mouku. Sladila jsem světlým třtinovým cukrem a náplň jsem dochutila skořicí. Pokud budete chtít přidat i jiné koření, např. vanilku či muškátový oříšek, určitě to nebude na škodu.

Miluju drobenku. Je to obvykle taková „třešnička na dortu“. Drobence v tomto koláči dodávají příjemnou chuť a křupavost natlučené vlašské ořechy, ale použít můžete i lískové oříšky nebo mandle. Komu by však chutnal koláč spíše bez ořechů, stačí udělat drobenku jen ze základních surovin, tedy z mouky, cukru a másla. Obě varianty jsou možné a vynikající.

Jelikož je rebarbora kyselá, možná vám může náplň připadat málo sladká. Je pouze na vás, zda si ji přisladíte více, než uvádím v receptu. Pocit sladkosti je dost individuální. Já osobně si koláč v případě potřeby doslazuji až na talíři javorovým sirupem.

Tak teď už přeji dobrou chuť a ať se vám rebarborový koláč povede.

TIP! Pokud jste milovníci rebarbory, můžete vyzkoušet i tyto recepty:

Rebarborové muffiny se skořicovou posypkou
Rebarborový crumble s mandlovou moukou
Rebarborový koláč s custardem a mandlovou drobenkou
Bakewell Tart s rebarborou
Jahodovo-rebarborový venkovský koláč
Rebarborový mřížkový koláč
Mandlové řezy s rebarborou

Rebarkoldrob2

REBARBOROVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

INGREDIENCE

Těsto:
150 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
¼ lžičky soli
80 g másla, studeného, nakrájeného na kousky
4-5 lžic vody, studené

Náplň:
100 g světlého třtinového cukru (např. light muscovado, demerara)
30 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
½ lžičky mleté skořice
400 g rebarbory, oloupané, nakrájené na cca 1 cm kousky

Drobenka:
60 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
60 g světlého třtinového cukru (např. light muscovado, demerara)
50 g másla, studeného
50 g ořechů, natlučených nahrubo (nemusí být)

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
  2. Na těsto vsypejte do mísy mouku a sůl, přidejte máslo a vodu dle potřeby. Vše zpracujte v hladké a pružné těsto. Těsto nemusíte hníst příliš dlouho, aby nezačalo tát máslo. Hotové těsto nechte půl hodiny odpočívat v lednici.
  3. Mezitím si připravte náplň. Ve větší míse smíchejte cukr, mouku a skořici, a poté přidejte nakrájenou rebarboru. Vše dobře promíchejte, aby se rebarbora sypkou směsí pěkně obalila.
  4. Uchystejte si drobenku. Do menší misky vsypejte mouku, cukr, přidejte máslo a ořechy. Všechny ingredience mněte mezi prsty, dokud nevznikne sypká a přitom lehce mazlavá drobenka.
  5. Na válu vysypaném moukou (nebo mezi dvěma kusy potravinářské fólie) rozválejte těsto na velikost koláčové formy a vyložte jím její dno i boky. Na těsto ve formě rovnoměrně rozprostřete náplň a posypejte ji drobenkou.
  6. Troubu předehřejte na 180 ºC a koláč v ní pečte zhruba 40-50 minut nebo dokud okraje koláče nezačnou lehce hnědnout.
  7. Upečený koláč nechte vychladnout ve formě. Podávat ho můžete ještě teplý, nebo až zastudena.

Rebarkoldrob3

Rebarkoldrob4

Rebarkoldrob5

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close