Žabí huby, lví tlamy nebo také ořechové škebličky. V každé rodině se jim říká jinak, u nás tradičně žabí huby. A je to vynikající cukroví.
Kam až moje paměť sahá, pekla je moje maminka každé Vánoce. Měla recept zase od své maminky. Já je pak dlouho sama nepekla, ale v posledních letech se k nim vracím a moc ráda. Jak by také ne, když jsou plné ořechů, které jsou v naší rodině pilířem téměř každého oblíbeného cukroví.
Základem je křehké těsto, které se ještě před pečením naplní výbornou ořechovou náplní. Přidávám do ní trošku rumu, díky kterému je ještě voňavější a lahodnější.
Někdo připravuje náplň pouze s bílkem. Mně se ale zdá náplň jen s ním po upečení příliš tvrdá. Proto dávám celé vajíčko, mám vyzkoušené, že díky žloutku je pak náplň měkčí.
Žabí huby se po upečení často obalují v cukru. Já to většinou nedělám, protože mám raději méně sladké cukroví. Ale pokud preferujete klasický postup, můžete tedy hubičky pro chuť a slavnostnější vzhled ještě zatepla celé obalit v cukru nebo je jen trochu pocukrovat na povrchu.
Nepotřebují dlouhé rozležení, stačí je připravit několik dní před Vánocemi. Podle mě jsou totiž stejně úplně nejlepší čerstvé, ještě teplé. Ale pak to chce rovnou upéct další dávku, aby zbylo na Vánoce :).
ŽABÍ HUBY
INGREDIENCE
Těsto:
250 g špaldové hladké mouky
20 g moučkového třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
nastrouhaná kůra z ¼ citrónu (nejlépe bez chemického ošetření)
1 lžička citrónové šťávy
1 lžíce studené vody
200 g másla, studeného, pokrájeného na menší kusy
Náplň:
100 g vlašských ořechů, namletých najemno
60 g moučkového třtinového cukru
1 vejce
1 lžíce rumu (Božkov, Tuzemák)
POSTUP
- Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení. (Já obvykle používám dva až tři plechy, abych nemusela čekat, než se dopeče předchozí várka cukroví, a práce jde tak rychleji.)
- Na těsto ve velké míse smíchejte mouku, moučkový a vanilkový cukr, přidejte citrónovou kůru a šťávu, vodu a máslo a vypracujte hladké jemné těsto. To nemusíte hníst příliš dlouho, jen tolik, aby se ingredience propojily do soudržného těsta, ale máslo se moc neohřálo. Pro urychlení práce si můžete pomoci i kuchyňským robotem. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do mikrotenového sáčku a dejte alespoň na půl hodiny odpočívat do lednice. (Těsto můžete nechat v lednici i přes noc, jen ho pak před použitím nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby trochu změklo a šlo s ním dobře pracovat. Když je těsto naopak hodně měkké a lepí se na váleček, vraťte ho na půl hodiny do lednice a teprve pak ho znovu použijte).
- Na náplň si v misce promíchejte všechny ingredience, tedy ořechy, cukr, vejce a rum.
- Hotové těsto rozválejte na válu posypaném moukou (nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi) na plát silný cca 2-3 mm, vykrájejte z něj kolečka o průměru cca 4-5 cm a přeneste je na připravený plech. Doprostřed každého kolečka naneste lžičkou trochu ořechové náplně (já na každé kolečko dávám zhruba ⅓ lžičky), pak kolečko z jedné strany přehněte přes náplň a těsto při okrajích zlehka přimáčkněte. Přehnuté kolečko zůstane díky náplni pootevřené a vznikne tak podoba žabí hubičky.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 10 minut, nebo dokud okraje a spodky hubiček nezačnou lehounce zlátnout.
- Upečené cukroví nechte po vytažení z trouby chvíli zchladnout na plechu, než ho sejmete.
- Kdo to má rád, může upečené hubičky ještě zatepla celé obalit v moučkovém cukru, případně jen trochu pocukrovat na povrchu.