Jahodové řezy s drobenkou

Autor: Táňa
01/07/2015

Loni s téměř ještě miminkem v náručí a starším batoletem nebyl čas a ani vlastně moc chuť na nic jiného než na mateřské radovánky. Ale letos už byla příležitost vyrazit na samosběr jahod. A protože jsme trhali opravdu poctivě, bylo jich dost na všemožné jahodové delikatesy. Od džemu a oblíbených jahodových knedlíků přes dřeň a nanuky pro děti až po pečené i nepečené dezerty. A ještě zbylo i na zamražení do zásoby. Tudíž se můžete těšit na několik receptů z naší letošní jahodové party.

Jahodové řezy s drobenkou patří k těm na přípravu méně náročným dezertům. Základ tvoří lité těsto, na které se bohatě navrství jahody a nasype drobenka. Ačkoliv se snažím nepoužívat příliš často bílou mouku a obvykle jsem pro plně celozrnná těsta, u moučníků z litého těsta občas dělávám výjimku. Mouku dávám v poměru 1:1 celozrnnou špaldovou (nebo pšeničnou) s bílou pšeničnou. A to z jednoduchého důvodu. Zkrátka se mi zdá, že je to tak chuťově vyváženější. Je to jen můj osobní pocit a navíc to tak nepraktikuji úplně pokaždé, ale u těchto řezů mi to tak vyhovuje. O něco níže v seznamu ingrediencí nabízím také o něco zdravější alternativu ve slazení javorovým sirupem místo cukru.

Jahody jsou nejlepší samozřejmě čerstvé, ale bez obav můžete použít i ty mražené. Poslouží stejně dobře.

Jak už jsem dříve několikrát zmiňovala, mám moc ráda drobenku. Sladkou máslovou tečku, která dokáže chuťově i vzhledově vylepšit mnoho moučníků. Na ovocných dezertech je podle mého nepřekonatelná, a tyto jahodové řezy nejsou výjimkou. Po upečení křupavá, po odležení se krásně protne s ostatními ingrediencemi. Jen to píšu, hned bych si dala :).

Řezy můžete jíst ihned začerstva, ale řekla bych, že po rozležení jsou ještě lepší. Mně nejvíce chutnaly druhý den. Každopádně jsou šťavnaté, kypré, plné jahod. Vychutnejte si je i vy.

Jahorezdrob2

JAHODOVÉ ŘEZY S DROBENKOU

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
80 g světlého třtinového cukru∗
¼ lžičky soli
1 lžička vanilky (extraktu, esence apod.)
strouhaná kůra z ¼ citrónu
80 g másla, rozpuštěného, trochu vychladlého
200 ml mléka (živočišného či rostlinného)
270 g špaldové celozrnné mouky (nebo 1:1 špaldové celozrnné a bílé pšeničné)
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

4 hrnky (cca 670 g) jahod, čerstvých nebo mražených
2-3 lžíce světlého třtinového cukru na posypání

∗ Pozn.: Místo cukru můžete použít 80 g javorového sirupu. V tom případě snižte množství mléka z 200 ml na 130 ml!

Drobenka:
70 g špaldové celozrnné mouky (nebo 1:1 špaldové celozrnné a bílé pšeničné)
50 g světlého třtinového cukru
50 g másla, studeného, nakrájeného na kousky

POSTUP

  1. Připravte si zapékací formu o rozměrech 32x22x6 cm, nebo jinou formu podobných rozměrů, a vyložte ji papírem na pečení, nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Pod tekoucí vodou omyjte jahody, odstopkujte je a pokrájejte na menší kousky.
  3. V menší misce smíchejte ingredience na drobenku. Mouku, cukr a máslo mněte mezi prsty, až vznikne sypká drobenka. Než ji použijete, uložte ji do lednice.
  4. Ve vyšší nádobě ušlehejte metlou nebo ručním elektrickým šlehačem pevný sníh ze dvou bílků.
  5. Na těsto ve větší míse rozšlehejte 2 žloutky s cukrem, solí, vanilkou a citrónovou kůrou. Vešlehejte máslo a mléko, a poté mouku s kypřícím práškem. Nakonec opatrně zlehka vmíchejte ušlehaný sníh.
  6. Hotové těsto rozetřete do připravené formy. Na něj rovnoměrně rozprostřete jahody, posypejte je 2-3 lžícemi cukru a nakonec vše zasypejte drobenkou.
  7. Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte do ní formu a pečte cca 35-40 minut nebo dokud okraje těsta nezačnou zlátnout a odlepovat se od formy. Můžete také provést zkoušku vpichem suché dřevěné špejle. Upečené těsto by se na ni nemělo lepit.
  8. Upečené řezy nechte před krájením a podáváním vychladnout a ztuhnout ve formě.

Jahorezdrob4

Jahorezdrob5

Jahorezdrob3

Jahorezdrob7

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like 0
Close
Close