Apple Pie (Anglický jablečný koláč)

Autor: Táňa
06/02/2015

Venku je chladno, od sklizně jablek uplynul sice už nějaký čas, ale to mi nebrání upéct si jeden z mých nejoblíbenějších koláčů – apple pie. Je to už nějaký ten pátek, co jsem ho ještě coby studentka ochutnala při své první návštěvě Anglie a o něco později také jeho americkou verzi při pobytu v San Francisku. V Anglii i Americe je tento koláč natolik oblíbený, že ho seženete doslova na každém kroku.

A stejně tak u mě to byla láska na první ochutnání. Ihned jsem se začala pídit po dobrém receptu, který bych mohla vyzkoušet doma, a tento vyhrál. Navíc jsem ho oproti originálu ještě ozdravila použitím jemně mleté špaldové celozrnné mouky a mého oblíbeného javorového sirupu. Špaldovou celozrnnou mouku používám velmi ráda a v podstatě nejčastěji z celozrnných mouk. Na koláče z křehkého těsta je ideální, ale je třeba počítat s tím, že celozrnná těsta obecně se trochu hůře vyvalují a mají tendenci se více trhat. Lze si pomoci rozvalováním těsta mezi dvěma rozloženými mikrotenovými sáčky nebo potravinářskými fóliemi.

Korpus koláče je z křehkého máslového těsta, které obvykle nesladím, protože samotná jablečná náplň koláč osladí dostatečně. Ale čemu vážně neodolám, to je sladká krustička. Tu vytvořím tak, že povrch koláče těsně před vložením do trouby potřu rozšlehaným vejcem nebo trochou mléka a zlehka ho posypu světlým třtinovým cukrem. Ten se při pečení mírně rozpustí a vytvoří jemně křupavou krustu.

Jablečnou náplň dochucuji skořicí a vanilkou. Obě se výborně hodí ke všem druhům jablečných dezertů. A nakonec pro pikantnost přidávám také trošku muškátového oříšku.

Upečený koláč podávám nejraději politý teplou vanilkovou omáčkou. Jejich chuti totiž spolu skvěle ladí. Pokud chcete tuto kombinaci také vyzkoušet, zde najdete recept na mou Vanilkovou omáčku ke koláči.

A teď už přeji dobrou chuť.

Apple Pie - anglický jablečný koláč

APPLE PIE (ANGLICKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ)

INGREDIENCE

Těsto:
250 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
¼ lžičky soli
¼ lžičky mleté skořice
150 g másla, studeného, pokrájeného na menší kousky
4-5 lžic studené vody

1 vejce na potření
1-2 lžíce světlého třtinového cukru na posypání (demerara nebo light muscovado)

Náplň:
6 středně velkých kyselejších jablek, oloupaných, vyjádřených, nakrájených na cca 1 cm kostičky či plátky
30 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
vanilka (např. 1 lžička vanilkové pasty, esence nebo zrníček z lusku)
100 ml javorového sirupu (stoprocentního), (můžete nahradit 80 g třtinového cukru)

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou formu o průměru cca 24 cm. Nemusí se vymazávat máslem, ani vysypávat moukou.
  2. V míse smíchejte mouku, sůl a skořici, přidejte máslo a vodu a vypracujte pevné těsto. Těsto nezpracovávejte dlouho, aby se příliš neprohřálo, a hotové ho uložte aspoň na 30 minut do lednice.
  3. Připravte si náplň promícháním jablek s moukou, skořicí, muškátovým oříškem a vanilkou. Nakonec oslaďte javorovým sirupem.
  4. Ze dvou třetin uleželého těsta rozválejte na pomoučeném válu nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi kruh o něco větší, než je koláčová forma, a vyložte jím dno i stěny formy.
  5. Na těsto do formy rozetřete rovnoměrně připravenou jablečnou náplň.
  6. Ze zbylé třetiny těsta vyválejte další kruh, kterým zakryjete náplň po celém koláči. Okraje těsta dobře přitiskněte, aby náplň nevytékala. Můžete je přimáčknout a zároveň ozdobit vidličkou.
  7. V malé misce si rozšlehejte celé vajíčko, kterým potřete povrch celého koláče. Pak ho rovnoměrně posypejte lžící cukru. Nakonec vidličkou povrch koláče na několika místech propíchejte, aby při pečení mohla unikat pára a těsto se nevydouvalo.
  8. Pečte v troubě vyhřáté na 180 ºC zhruba 45 minut.
  9. Poté formu s koláčem vyndejte na chladicí mřížku a nechte vychladnout, aby náplň dostatečně ztuhla a při krájení nevytékala.
  10. Podávejte dle libosti. Výborný je s vanilkovou omáčkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.

Apple Pie - anglický jablečný koláč

Apple Pie - anglický jablečný koláč

Amer.jableč.koláč
S vanilkovou omáčkou

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close