Tiramisu je jeden z mnoha zázraků italské kuchyně. Neznám nikoho, kdo by ho neměl rád. Smetanový, nadýchaný a jemný krém ze sýru Mascarpone, vajec a cukru se sladkým základem z piškotů zalitých kávou a ovoněných mandlovým likérem. To vše zasypané a doladěné příjemně nahořklou vrstvou kakaa. Zní to skoro romanticky:-). Tak takhle tiramisu všichni známe a milujeme.
Já to své tiramisu chystám bez sněhu z bílků. Nepoužívám tedy celá vejce, ale pouze žloutky, které navíc šlehám ve vodní lázni. Jsou tak tepelně ošetřené a mají delší trvanlivost. Proto ho mohu doporučit i těm, kteří se dosud tiramisu vyhýbali z obavy ze syrových vajec. A dělávám ještě jednu úpravu. Tiramisu sladím javorovým sirupem. Cukr je beztak již v piškotech a javorový sirup je pro tělo přece jen o něco menší zátěží než běžný cukr. Doufám, že si i tak (nebo právě proto) na tomto tiramisu pochutnáte.
TIP! Ještě pro inspiraci uvádím odkaz na recept, v němž můžete zužitkovat bílky, které Vám zůstanou při přípravě tiramisu: Sněhové pusinky s třtinovým cukrem.
TIRAMISU S JAVOROVÝM SIRUPEM
INGREDIENCE
500 g Mascarpone
4 žloutky
5 lžic (75 ml) javorového sirupu (stoprocentního)
vanilka (pasta, zrníčka z lusku)
2 balení dlouhých cukrářských piškotů
200 ml uvařené silné zrnkové kávy
50 ml mandlového likéru Amaretto
kvalitní hořké kakao na posypání
POSTUP
- Připravte si velkou zapékací mísu nebo malé dezertní misky, ve kterých budete tiramisu podávat.
- Žloutky a jednu lžíci javorového sirupu vložte do misky z varného skla (nebo jiné tepluvzdorné nádoby) a postavte nad hlubší hrnec s vroucí lehce bublající vodou tak, aby se dno misky se žloutky jen lehce dotýkalo hladiny. Žloutky metličkou šlehejte asi 10 minut, dokud se lehce nenapění a neprohřejí. Pak misku vyndejte z vodní lázně a za občasného prošlehání nechte žloutky vychladnout.
- Mascarpone promíchejte s vanilkou a se čtyřmi lžícemi javorového sirupu (případně přislaďte dle své chuti). Do této směsi pak vešlehejte vychladlé žloutky. Důležité je, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu, jinak by se krém mohl srazit.
- Uvařenou kávu smíchejte s Amarettem. Pak v ní zlehka z obou stran namočte jednotlivé cukrářské piškoty a ty vkládejte těsně vedle sebe do připravené zapékací mísy či dezertních misek.
- Na piškoty naneste a dorovna rozetřete ušlehaný krém z Mascarpone a celý povrch pak bohatě poprašte hořkým kakaem. Jednotlivé vrstvy piškotů, krému a kakaa můžete podle velikosti a výšky misek opakovat, vždy však dezert zakončete krémem a vrstvou kakaa.
- Než budete tiramisu podávat, nechte ho v chladu alespoň několik hodin rozležet (nejlépe přes noc), aby se všechny vrstvy a jejich chutě správně propojily.