Dnes trochu radosti (nejen) pro děti. Banánové jednohubky v čokoládě, které zná snad každý. Myslím, že tahle jednoduchá klasika ani nezestárne. A přestože jde o velmi snadný recept typu „slep, polej čokoládou, sněz“, možná někomu recept napsaný černý na bílém přeci jen trochu pomůže.
Klidně do přípravy zapojte děti, protože je to vážně hračka. Stačí tři základní ingredience – banány, piškoty a čokoláda. Pak ještě párátka na spíchnutí a trochu času na odležení.
Nebojte se, tentokrát se nic nepeče. Čeká vás jen namáčení do čokolády, a to není práce, nýbrž zábava. Zvlášť když v hrnku něco zbyde a může se to vylízat. 🙂
Banánové jednohubky jsou skvělé na běžné mlsání, jako rychlé cukroví i třeba pohoštění na dětské oslavy. Určitě jimi však nepohrdnou ani dospělí.
Opět se potvrzuje, že jednoduché věci jsou někdy prostě nejlepší. Tak si bez výčitek pochutnejte!
BANÁNOVÉ JEDNOHUBKY V ČOKOLÁDĚ
INGREDIENCE
2 větší banány
40 piškotů, dětských kulatých
100 g čokolády (používám hořkou s obsahem kakaa 52 %)
1 lžička ztuženého tuku na rozředění čokolády (nemusí být, ale já ji obvykle přidávám pro větší tekutost čokolády a snadnější polévání)
POSTUP
- Banány oloupejte a každý z nich nakrájejte na 10 stejně velkých koleček. (Špičaté konečky banánů odkrojte a klidně rovnou snězte). (Pozn: Množství koleček můžete samozřejmě přizpůsobit velikosti banánů. Někdy vyjdou kolečka trochu tenčí, někdy silnější, ale vždy by měla být alespoň 1 cm silná.)
- Každé kolečko banánu vložte mezi 2 piškoty (rovné strany piškotů přiléhají k banánu) a párátkem celou jednohubku spíchněte. Dohromady tak budete mít 20 jednohubek.
- Čokoládu rozehřejte v plecháčku na sporáku na nejmírnějším ohni (nevařte, jen rozehřejte a hned odstavte!), nebo třeba v ohnivzdorné misce v mikrovlnce (vždy pusťte plný výkon na několik vteřin, pak vypněte, čokoládu promíchejte, znovu zapněte plný výkon na pár vteřin, vypněte a promíchejte, a takto pokračujte, dokud se čokoláda nerozpustí. Jen hlídejte, ať se vám čokoláda nespálí.).
- Každou jednohubku namočte do čokolády tak, aby byly banán i piškoty celé zakryté a nikde nekoukalo žádné suché místečko. Pak je odkládejte na plech nebo tác vyložený papírem na pečení a nechte zatuhnout. Pokud máte rádi jednohubky s příchutí, můžete je po polití čokoládou ještě obalit ve strouhaném kokosu či oříšcích, posypat čokoládovou rýží, nebo i kousky lyofilizovaného ovoce.
- Hotové jednohubky nechte alespoň několik hodin odležet (klidně přes noc), aby piškoty natáhly vlhkost banánu a změkly. Jednohubky pak budou vláčnější. Pokud se hned nesní, uchovávejte je v lednici.