Chocolate chips cookies lze přeložit jako cookies s čokoládovými peckami, a právě tyto cookies patří mezi mé vůbec nejoblíbenější. Opravdu je peču hodně často, kdykoliv zatoužím po něčem rychlém a osvědčeném. A ráda se s vámi podělím o recept.
Recept je výborný v tom, že je hrnkový, tudíž žádné vážení. Na odměřování množství ingrediencí potřebujete jen čtvrtlitrový hrnek a lžičku.
Těsto připravuji už tradičně z celozrnné mouky a je jedno, zda zvolíte špaldovou nebo pšeničnou. Někdy také kombinuji obě dvě. Na oslazení obvykle používám nerafinovaný tmavý třtinový cukr, který se vyznačuje silným karamelovým aroma a s chutí čokolády jde skvěle dohromady. Když ho ale nemám po ruce, pro změnu sáhnu po světlém třtinovém cukru, který nemá sice tak výrazné aroma, ale v těstě poslouží stejně dobře, takže se ho nebojte použít.
To, co je na cookies nejlepší a dává jim největší část chuti, jsou chocolate chips neboli čokoládové pecky. Já mám nejraději pecky z tmavé čokolády, ale výborné jsou i mléčné nebo kombinace tmavých, mléčných a bílých. Pokud čokoládové pecky právě nemáte, můžete je klidně nahradit nasekanou čokoládou.
Na tomto receptu se mi moc líbí jeho variabilita. Můžete přidat nejen jakýkoliv druh čokolády, ale navíc také jakýkoliv druh ořechů či semínek. Moje oblíbená kombinace je hořká čokoláda, vlašské ořechy a slunečnicová semínka. K tomu do těsta přidávám ještě velkou hrst ovesných vloček. Aby to nebylo dobré jenom pro chuť, ale také pro zdraví.
Víc psát asi nemusím. Není nad vlastní zkušenost a tak tyto cookies vřele doporučuji k vyzkoušení a ochutnání. Ať se dílko podaří :-).
CHOCOLATE CHIPS COOKIES
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)
½ hrnku tmavého nebo světlého třtinového cukru (já používám dark muscovado nebo light muscovado)
⅓ kostky (80 g) másla, pokojové teploty
1 lžička vanilky (např. extraktu, pasty apod.)
¼ lžičky soli
1 vejce
1 hrnek špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
¾ lžičky kukuřičné moučky (Maizena)
½ hrnku hořkých nebo mléčných čokoládových pecek (případně čokolády pokrájené nahrubo)
½ hrnku vlašských ořechů, natlučených nahrubo
(+ můžete přidat hrst ovesných vloček, nebo slunečnicových semínek, nebo rozinek apod.)
POSTUP
- Velký plech vyložte papírem na pečení.
- Ve větší míse šlehejte cukr s máslem, vanilkou a solí, až je vše jemné a lehce napěněné. Přišlehejte vejce, pak mouku promíchanou s kypřícím práškem a kukuřičnou moučkou, a nakonec čokoládové pecky a ořechy (případně ovesné vločky, semínka, rozinky dle chuti). Vznikne hutné a mazlavé těsto.
- Z těsta tvořte na připravený plech kuličky nebo hromádky o průměru asi 4-5 cm, a trošku je rukou nebo vidličkou zploštěte.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cookies a pečte je cca 15 minut nebo dokud nejsou při okrajích lehounce nazlátlé. Budete-li cookies péci delší dobu, budou více křupavé, při kratší době pečení zůstanou více měkké.
- Čerstvě upečené cookies jsou křehké a mohly by se polámat, proto je nechte po vytažení z trouby nejprve chvíli zchladnout na plechu, a teprve až trochu zatuhnou, přendejte je na chladicí mřížku a nechte je zcela vychladnout.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte zhruba 16 kusů cookies o průměru 5-6 cm.