Poprvé jsem je pekla před několika lety v Anglii, kde se mi dostal do rukou recept na jejich přípravu. Recept jsem si trochu upravila a od té doby je čas od času dělávám jako výbornou svačinku nebo zdravý dezert. Cookies z mandlového másla s javorovým sirupem.
Jsou celozrnné, slazené pouze stoprocentním přírodním javorovým sirupem a doslova napěchované výživným a úžasně dobrým mandlovým máslem. Pokuste se sehnat opravdu přírodní mandlové máslo, tedy bez přidaných cukrů a dalších zbytečností. Odměnou vám budou zdravé cookies se skvělou chutí.
TIP! Pokud z nějakého důvodu neseženete nebo nebudete chtít použít právě mandlové máslo, mám vyzkoušené, že stejně dobře poslouží i přírodní burákové máslo. Výsledné cookies budou na jazyku trošku jiné, ale neméně lákavé.
Věřte mi, stojí za vyzkoušení. Přidejte k nim misku ovoce a oblíbený nápoj a určitě si náramně pochutnáte.
COOKIES Z MANDLOVÉHO MÁSLA S JAVOROVÝM SIRUPEM
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml)
460 g (2 hrnky) přírodního mandlového másla, případně burákového
1 lžička soli
2 lžičky vanilkového extraktu
340 g (1 hrnek) javorového sirupu, stoprocentního
350 g celozrnné špaldové mouky
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
POSTUP
- Velký plech na pečení cukroví vyložte pečícím papírem. Můžete použít jeden nebo více plechů.
- Do větší mísy dejte mandlové (burákové) máslo, sůl, vanilku a javorový sirup a vše dobře prošlehejte. Přidejte mouku promíchanou s kypřícím práškem a vypracujte tužší těsto.
- Z těsta tvarujte kuličky o průměru zhruba 3,5 cm, přeneste je na plech a zmáčkněte tak, aby vznikly zhruba 0,5 cm vysoké placičky.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cookies a pečte 10-12 minut, nebo dokud nezačnou cookies při okrajích lehounce zlátnout.
- Po vytažení z trouby nechte upečené cookies ještě chvíli na plechu, dokud trochu nevychladnou. Ještě horké by se mohly při přenášení polámat. Pak už můžete ochutnávat.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte asi 36 cookies o průměru 6 cm.