Někdy je fajn udělat si dezert, u něhož se nemusí nějak výrazně hledět na vzhled. Naloží se na talíř a je jedno, jestli drží tvar nebo se trochu rozteče. Zkrátka je důležité spíše to, jak chutná a z čeho je připraven. A právě takový je jahodovo-rebarborový venkovský koláč.
Skvělý letní koláč, který zvládne každý. Je to typ obráceného koláče, kdy do formy přijde nejprve náplň a pak teprve těsto. V tomto případě se do ovocné náplně dávají jahody a rebarbora, ale vytvořit ji můžete pouze z jahod, nebo naopak jen z rebarbory. Ta je trochu kyselejší, tak je pak lépe ji i více přisladit.
Příprava těsta vám zabere opravdu jen chvilku, vše se jednoduše smíchá. Nebudete na něj potřebovat mnoho ingrediencí. Základem je tvaroh, díky němuž bude těsto hutnější a zároveň šťavnaté. Na dochucení pak postačí špetka soli a vanilka.
Aby nebyl na první pohled koláč příliš fádní, je hezké posypat ho plátkovanými mandlemi. Dodají dezertu na kráse a navíc jsou zkrátka moc dobré. Pokud nechcete použít mandle, zkuste třeba oříšky nebo strouhaný kokos. I s nimi bude koláč vypadat fešácky.
Mám ráda tyhle venkovské koláče. Rychlé, vcelku jednoduché na přípravu a nejlepší na nich je to, že si nemusíte moc lámat hlavu, jestli se vám podaří perfektní dílo. Tak s chutí do něj!
JAHODOVO-REBARBOROVÝ VENKOVSKÝ KOLÁČ
INGREDIENCE
(1 lžička = 5 ml, 1 tvaroh = 250 g)
Těsto:
3 vejce
100 g světlého třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
1 vanička (250 g) tvarohu (používám polotučný)
40 g celozrnné špaldové či pšeničné mouky (nebo celozrnné a bílé mouky 1:1)
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
+ 50 g plátkovaných mandlí na posypání
Náplň:
200 g jahod, čerstvých (případně mražených)
200 g rebarbory
½ balíčku (10 g) třtinového vanilkového cukru
1 lžička mleté skořice
POSTUP
- Budete potřebovat dortovou formu o průměru 18 cm. Vymazejte ji máslem. Dále budete potřebovat velký plech, na kterém bude při pečení stát dortová forma pro případ, že by náplň trochu vytékala.
- Nejprve si připravte ovoce na náplň. Rebarboru oloupejte (stáhněte nožem svrchní vlákna) a opláchněte. Nakrájejte ji na drobné kousky, vložte je do kastrůlku, zalijte vodou, aby byly zcela ponořené, a dejte krátce povařit (od momentu, kdy voda začne vřít, postačí zhruba 1-2 minuty). Poté rebarboru sceďte a nechte v sítku odstát a odkapat. Jahody omyjte a nakrájejte na cca 1 cm velké kousky.
- Pak jahody promíchejte s rebarborou, rozprostřete po celém dně vymazané dortové formy a rovnoměrně je zasypejte vanilkovým cukrem a skořicí.
- Nyní těsto. Ve větší míse dobře šlehejte celá vejce s cukrem, vanilkou a solí, až se vše dobře spojí. Vešlehejte tvaroh a nakonec mouku promíchanou s kypřícím práškem. Vznikne vám řidší těsto, kterým opatrně zalijte ovoce ve formě. Povrch koláče pak posypejte mandlovými plátky.
- Troubu vyhřejte na 180 °C. Naplněnou dortovou formu postavte na velký plech a společně vložte do trouby. Pečte zhruba 1 hodinu, až bude těsto na povrchu zlatavé a pevné.
- Upečený koláč nechte zcela vychladnout ve formě, aby ovocná náplň nevytekla. I po vychladnutí doporučuji koláč z formy nevyndavat, aby se díky měkkému ovocnému spodku nerozpadl. (Já obvykle sundám pouze bok dortové formy a spodek formy i s koláčem postavím na servírovací talíř).
- Koláč uchovávejte v lednici, kde vydrží až 3 dny.