Křehký koláč s letním ovocem je fajn v tom, že do něj můžete zpracovat v podstatě jakýkoliv druh ovoce, které letní sezóna nabízí.
A nejlepší je mix více druhů. Sáhnete-li po kyselejším ovoci, koláč bude pikantnější a budete třeba ho více osladit.
Pro inspiraci moje oblíbená směs ovoce, kterou mám navíc i nejčastěji v mrazáku, je směs rybízu, borůvek, jahod a rebarbory. Ráda přidávám i ostružiny a letní jablka, kterých máme každoročně na zahradě také dost. Zkrátka co kdo máte rádi a zrovna po ruce.
Těsto je křehké koláčové. Obvykle, např. v receptu na Apple Pie (Anglický jablečný koláč), nemám potřebu ho přislazovat. V tomto receptu se k tomu však přikláním, protože s ohledem na použité ovoce bývá náplň o něco kyselejší, a pro vyváženou chuť je dobré dostatečně vyladit sladkost náplně i těsta.
KŘEHKÝ KOLÁČ S LETNÍM OVOCEM
INGREDIENCE
(1 lžička = 5 ml, 1 lžíce = 15 ml)
TĚSTO:
320 g hladké mouky (cca 60 g občas nahrazuji mandlovou moukou pro větší křehkost)
¼ lžičky soli
60 g cukru, třtinového nebo bílého
200 g másla, studeného, pokrájeného na menší kusy
5 lžic vody, studené
NÁPLŇ:
500 g směsi letního ovoce, např. rybízu, jahod, borůvek, broskví, ostružin apod. (můžete použít i mražené ovoce)
150 g cukru (v případě, že použijete hodně kyselé ovoce, doslaďte podle chuti)
30 g kukuřičného škrobu
1 lžička skořice, mleté
1 lžička mandlového extraktu (dodá zajímavou chuť, ale nemusí být)
POSTUP
- Připravte si koláčovou formu o průměru cca 24 cm. Nemusí se vymazávat máslem, ani vysypávat moukou.
- Nejprve si připravte náplň. Do většího kastrůlku vložte menší kousky čistého ovoce, přisypejte cukr, kukuřičný škrob, skořici a případně i mandlový extrakt. Promíchejte a směs v kastrůlku přiveďte na mírném ohni k varu. Nechte za častého míchání probublávat na nejmenší výkon cca 3-5 minut (směs zhoustne podobně jako pudink). Pak ovoce odstavte z ohně a nechte vychladnout, občas promíchejte.
- Nyní těsto. V míse smíchejte mouku, sůl a cukr, přidejte máslo a vodu a vypracujte pevné těsto. Těsto nezpracovávejte dlouho, aby se příliš neprohřálo, a hotové ho uložte aspoň na 30 minut do lednice.
- Zhruba ze dvou třetin uleželého těsta rozválejte na pomoučeném válu nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi kruh o něco větší, než je koláčová forma, a vyložte jím její dno i stěny. Přesahující okraje těsta odkrájejte a hezky zarovnejte s formou.
- Na těsto rozetřete připravenou ovocnou náplň.
- Ze zbylé třetiny těsta vyválejte další kruh a zakryjte jím náplň po celém povrchu koláče. Okraje těsta dobře přitiskněte, aby náplň nevytékala, a přesahující okraje těsta opět odkrájejte. Můžete je ještě přimáčknout a zároveň ozdobit pomocí hrotů vidličky. Nakonec vidličkou povrch koláče na několika místech propíchejte, aby při pečení mohla unikat pára a těsto se nevydouvalo.
- Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte cca 45-50 minut dozlatova.
- Poté formu s koláčem vyndejte na chladicí mřížku a nechte vychladnout, aby náplň dostatečně ztuhla a při krájení nevytékala.
- Koláč podávejte dle chuti samotný, nebo například politý Vanilkovou omáčkou ke koláči či s kopečkem Vanilkové zmrzliny.