Lité řezy s meruňkami a drobenkou

Autor: Táňa
03/08/2024

Báječná letní a vlastně celoroční rychlovka, to jsou lité řezy s meruňkami a drobenkou.

A když píšu meruňkové, nemusí zůstat čistě jen u tohoto ovoce. Meruňky můžete nahradit jiným sezónním ovocem, nebo je jím doplnit. Moc ráda mám kombinaci meruněk s jahodami (jak můžete vidět i na fotkách), nebo například borůvek a rybízu.

Těsto samotné je hotové raz dva, vše smíchat, nalít, přidat ovoce s drobenkou a upéct.

Co by byl ovocný koláč bez máslové drobenky? Jako její velká milovnice jsem přesvědčena, že je to u těchto typů řezů a koláčů polovina úspěchu. Nejenže pomůže natáhnout vlhkost ovoce, ale zároveň vytvoří slaďoučkou krustičku, která se jen rozplývá na jazyku.

Letní ovocné koláče jsou jedny z těch nejlepších, tak si s chutí dejte.

Lité řezy s meruňkami a drobenkou

LITÉ ŘEZY S MERUŇKAMI A DROBENKOU

INGREDIENCE

TĚSTO:
230 g polohrubé mouky (až ⅓ můžete nahradit celozrnnou moukou, nebo ráda nahrazuji cca 50 g polohrubé mouky moukou mandlovou)
1 kypřící prášek bez fosfátů
120 g cukru, třtinového nebo bílého
20 g vanilkového cukru
špetka soli
80 g másla, rozpuštěného a zchladlého
3 vejce
80 ml mléka (dávám nejčastěji polotučné)
strouhaná kůra a šťáva z ⅓ citrónu (nejlépe bez chemického ošetření)

+ cca 400 g meruněk, vypeckovaných, pokrájených na menší kousky (případně jejich kombinace s jahodami či jiným ovocem dle chuti)

DROBENKA:
150 g polohrubé mouky (část můžete opět nahradit celozrnnou moukou)
100 g cukru
100 g másla

POSTUP

  1. Budete potřebovat zapékací formu o rozměrech 30×23 cm, nebo jinou vhodnou formu podobné velikosti. Vymažte ji máslem a vysypejte moukou, nebo ji vyložte papírem na pečení.
  2. Nejprve si připravte drobenku. V menší misce mezi prsty mněte mouku, cukr a máslo tak dlouho, až vznikne žmolenka. Pak ji dejte odpočívat do lednice, než si uděláte těsto.
  3. Na těsto ve větší míse promíchejte nejdřív suché ingredience, tedy mouku, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr a sůl. Pak v jiné nádobce krátce prošlehejte mokré ingredience, tedy máslo, všechna vejce, mléko a citrónovou kůru a šťávu, a vše vlijte do suché směsi. Dobře promíchejte v polotekuté těsto.
  4. Těsto nalijte do připravené formy a rozetřete dorovna. Po celém povrchu rozložte meruňky (nebo jiné ovoce) a posypejte je drobenkou.
  5. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte cca 35-40 minut, dokud drobenka nebude mít pěkně nazlátlou barvu a těsto se při zkoušce špejlí na ni nebude lepit.
  6. Upečené řezy vyjměte z trouby, postavte na chladicí mřížku a před krájením je nechte ve formě zcela vychladnout.

Lité řezy s meruňkami a drobenkou

Lité řezy s meruňkami a drobenkou

Lité řezy s meruňkami a drobenkou

Lité řezy s meruňkami a drobenkou

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close