Malinovo-sezamové důlkové koláčky

Autor: Táňa
19/12/2020

Také rádi zkoušíte nové druhy cukroví? Potom nevynechte malinovo-sezamové důlkové koláčky.

Snadné pečivo, které zvládnete připravit klidně i s dětmi, hezké na pohled a lahodné na chuť. S celozrnnou moukou a nerafinovaným třtinovým cukrem.

Zajímavou a zdravou složku tu představují sezamová semínka, v nichž se koláčky před pečením obalují. Dohromady tvoří velmi příjemnou kombinaci s malinovým džemem, vanilkou a mandlovým extraktem.

Koláčky nemusíte péci dlouho dopředu. I díky džemu se rychle rozleží. Hezky voní a rozplývají se na jazyku.

MALINOVO-SEZAMOVÉ DŮLKOVÉ KOLÁČKY

INGREDIENCE

(1 lžička = 5 ml)

200 g másla, pokojové teploty
60 g moučkového třtinového cukru
1 lžička vanilky (extraktu, pasty nebo vanilkového třtinového cukru)
1 lžička mandlového extraktu
špetka soli
260 g mouky (dávám 60 g špaldové celozrnné a 200 g špaldové hladké)
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

+ sezamová semínka na obalení a malinový džem na plnění koláčků

POSTUP

  1. Jeden nebo dva (podle potřeby) velké mělké plechy vyložte papírem na pečení.
  2. Ve větší míse vyšlehejte máslo s cukrem, vanilkou, mandlovým extraktem a solí dojemna. Pak přidejte mouku s kypřícím práškem a vypracujte hladké pevné těsto. Dejte ho do mikrotenového sáčku a nechte alespoň půl hodiny odpočívat v lednici.
  3. Z těsta pak tvořte kuličky o průměru cca 3 cm. Ty na jedné straně obalte v sezamových semíncích a touto obalenou stranou nahoru je pokládejte na připravený plech. Do každé kuličky udělejte koncem vařečky malý důlek a ten naplňte malinovým džemem. Postačí cca ¼ lžičky.
  4. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s koláčky a pečte asi 12 minut, dokud nezačnou odspoda lehounce zlátnout.
  5. Plech s upečeným cukrovím vyndejte z trouby, koláčky nechte chvilku zchladnout a pak je opatrně sejměte.
  6. Můžete je konzumovat ihned, budou křehké. Stejně tak jim můžete dopřát den dva na rozležení a budou se rozplývat na jazyku.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 40 koláčků.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close