Mandlové řezy s rebarborou

Autor: Táňa
17/06/2016

Mandlrezrebarb2

Pokud jste rebarboroví a reveň se vám letos ještě nepřejedla, mám pro vás výborný recept na mandlové řezy s rebarborou.

Tyto řezy patří mezi ty rychlé a nepříliš složité. Základ receptu tvoří třené těsto z celozrnné mouky s vysokým obsahem mletých mandlí. A právě ty do řezů vnášejí velkou část chuti. Kromě těsta se totiž nacházejí také v drobence, kterou se řezy před pečením zdobí.

Další silné aroma vychází ze strouhané citrónové kůry a z čerstvě vylisované citrónové šťávy. Dá se říci, že tyto dvě výrazné ingredience – mandle a citrón – jsou tahouny těchto řezů :-).

A samozřejmě rebarbora. Já z řapíků před použitím vždy loupám tenkou vrchní vrstvu vláken, ale v podstatě ji stačí jen opláchnout a nakrájet na malé kousky. Někdo má také ve zvyku ji před zpracováním spařit vařící vodou. Ale ani to není zcela nutné.

Řezy sladím nerafinovaným světlým třtinovým cukrem a pro vůni přidávám i vanilkový třtinový cukr. Rebarbora je sama o sobě dosti kyselá, ale protože sladké je jak těsto, tak drobenka, řekla bych, že výsledná chuť je docela hezky vyvážená.

Rebarbora, mandle, citrón, drobenka. Hmm, doufám, že neodoláte a že výčet těchto dobrot i vás naláká k brzkému upečení řezů :-).

Mandlrezrebarb5

MANDLOVÉ ŘEZY S REBARBOROU

INGREDIENCE

Těsto:
100 g másla, pokojové teploty
100 g světlého třtinového cukru (např. demerara nebo light muscovado)
1 sáček (20 g) vanilkového třtinového cukru
špetka soli
2 vejce
strouhaná kůra a šťáva z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
80 g celozrnné špaldové či pšeničné mouky
¾ sáčku (9 g) kypřícího prášku bez fosfátů
100 g mandlí, umletých najemno

+ 350 g rebarbory, oloupané, nakrájené na 2 cm kousky

Drobenka:
30 g másla, rozpuštěného a zchladlého
30 g světlého třtinového cukru
¼ lžičky skořice
50 g mandlí, nakrájených na nudličky, nebo umletých nahrubo

POSTUP

  1. Připravte si kulatou formu o průměru 24 cm a vyložte ji papírem na pečení, nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Nejprve si udělejte drobenku. V misce promíchejte máslo s cukrem, skořicí a mandlemi. Drobenka bude trochu mokrá a lepivá, ale tak to má být.
  3. Na těsto ve větší míse ušlehejte do pěny máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Pak přidejte celá vejce, kůru a šťávu z citrónu a znovu prošlehejte. Nakonec vmíchejte mouku s kypřícím práškem a mandle. Hotové těsto nalijte do formy a rozetřete dorovna. Pak na něj rovnoměrně rozložte nakrájenou rebarboru a celý povrch posypejte drobenkou.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte formu a pečte cca 25-30 minut, nebo dokud nebude drobenka zbarvená dozlatova a těsto se nebude lepit na zapíchnutou dřevěnou špejli.
  5. Upečené řezy nechte před krájením vychladnout a ztuhnout ve formě.
  6. Uchované v chladu řezy vydrží 2-3 dny.

Mandlrezrebarb3

Mandlrezrebarb4

 Mandlrezrebarb6

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close